当前位置: 首页 > >

2018高考英语二轮复习阅读理解话题学案(一)广告应用类ppt课件优秀版_图文

话题学案(一) 广告应用类

广告应用类文章与人们的日常生活密切相关,实用性 强,可以很好地考查考生提取信息和处理信息的能力,一 直是高考命题的热点题材。设题时命题者往往把原汁原 味、主题类似的几篇广告放在一起,题目设置以考查考生 对细节的快速捕捉和理解为主,同时注重考查考生对文章 写作目的和意图的推断。

[高考典例——2017·全国卷Ⅰ阅读理解A]
Pacific Science Center Guide ◆Visit Pacific Science Center's Store Don't forget to stop by Pacific Science Center's Store while you are here to pick up a wonderful science activity or souvenir to remember your visit.The store is located (位于) upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.

◆Hungry? Our exhibits will feed your mind, but what about your body? Our caféoffers a complete menu of lunch and snack options, in addition to seasonal specials.The café is located upstairs in Building 1 and is open daily until one hour before Pacific Science Center closes.

◆Rental Information Lockers are available to store any belongings during your visit.The lockers are located in Building 1 near the Information Desk and in Building 3.Pushchairs and wheelchairs are available to rent at the Information Desk and Denny Way entrance.ID required.

◆Support Pacific Science Center Since 1962, Pacific Science Center has been inspiring a passion (热情) for discovery and lifelong learning in science, math and technology. Today, Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and community events all over Washington State.It's an amazing accomplishment and one we cannot achieve without generous support from individuals, corporations, and other social organizations.Visit pacificsciencecenter.org to find various ways you can support Pacific Science Center.

语篇解读:本文是一篇应用文。文章为游客提供了去太平洋科学 中心的一些参观指南,并鼓励游客为该中心的发展捐款。

1.Where can you buy a souvenir at Pacific Science Center?

A.In Building 1.

B.In Building 3.

C.At the Laser Dome.

D.At the Denny Way entrance.

解析:细节理解题。根据第一部分“... or souvenir to remember your visit.The store is located (位于) upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.”可知,纪念品商 店在3号楼,故选B。

答案:B

2.What does Pacific Science Center do for schools?
A.Train science teachers. B.Distribute science books. C.Inspire scientific research. D.Take science to the classroom. 解析:细节理解题。根据最后一部分的“Today, Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and community events”可知,太平洋科学中心把科学教育带入课堂,故选D。 答案:D

3.What is the purpose of the last part of the text?
A.To encourage donations. B.To advertise coming events. C.To introduce special exhibits. D.To tell about the Center's history. 解析:写作意图题。根据最后一部分的标题“Support Pacific Science Center”和“Visit pacificsciencecenter.org to
find various ways you can support Pacific Science Center.” 可知,该部分的写作目的是鼓励人们以各种方式支持太平 洋科学中心,也就是捐款。 答案:A

词汇积累 1.apply vt. 2.applicant n. 3.reservation n. 4.advertise v. 5.free adj. 6.available adj. 7.output n. 8.fee n. 9.practical adj.

申请 申请者 预订;预约 做广告;登广告 免费的 可利用的 产量;输出量 费用;酬金 实际的;实践的;实用的

10.英语中常用的缩略词。如vs.(对,相对), e.g.(例如), a.m.(上午), p.m.(下午), hr.(小时), ft.(英尺), ml. (毫升), esp.(尤其,特别), m.(男性的;米;百万), f.(女性的), Rd.(路), Co.(公司)等。

读文技法——“先题后文”查读法 广告应用类短文的试题多是以获取信息为主的细节
理解题,阅读此类短文需要考生具备较好的skimming (浏 览)和scanning (查读)的阅读技能,用“先题后文”查读 法读文,既读得快,又做得准。

1.先读题干,审清题目,找出关键词。 2.快速浏览文章,通过关键词来定位重点查读、细读的段落
或语句。由于广告应用类文章生僻词汇较多,对于无关紧 要的生词可以略过。 3.对于一组同类广告,阅读时要注意进行信息对比。

题型技法——细节理解类之直接信息理解题

[解题流程] (以“高考典例” 第1题为例 )

请点击

第一步:确定题干中的关键词

本题题干的关键词是:Where; buy a souvenir。

第二步:根据关键词定位信息句 本题信息句是第一段中的:The store is located (位于)

upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.由信息

句中的“in Building 3”可直接得出本题答案为B。 1.Where can you buy a souvenir at Pacific Science Center?

A.In Building 1.

B.In Building 3.

C.At the Laser Dome. D.At the Denny Way entrance.

[规律方法] 1.“审读题干”抓关键
特殊疑问句形式常见表达:以when, where, what, which, who, how等疑问词开头引出的问题。

2.“定位比对”判细节 (1)从题干中提取关键性词语(题眼),题干中的人名、地名、 大写字母、时间、数字等都是定位信息的关键词,找到关键 词有利于迅速、准确地定位信息句。 (2)以关键词为线索,运用略读、跳读及查读的技巧快速在文 章中寻找与此问题相关的段落、语句,快速定位该题与哪一 段哪一句有关。 (3)仔细推敲、认真比较所给选项与文中细节的细微区别,在 准确理解细节的前提下,最后确定答案。

A

文体 词数 建议用时 实际用时 押题指数

应用文 306

7分钟

★★★

(2018届高三·合肥四校联考) Famous resorts (度假胜地) on the earth

Maldives Maldives is famed as the last paradise (乐园) on the earth.It's made up of more than 1,800 coral islands, spreading over a sea area of about 90 thousand square kilometers on the Indian Ocean.People in Maldives believe in Islam.They must observe the religious rules strictly.However, tourists don't need to follow these customs inside hotels, but they must do as the locals when they enter the community of the local people.

Jeju Island Jeju Island, also known as the “Islands of the Gods”, is the biggest island of South Korea.It is a volcanic island with a pleasant climate.Its yearly average temperature is 16℃, which makes it the most attractive vacation stop in Northeast Asia.It has gained fame as a shopping paradise.Here all the luxury brands are free of duty.Every summer thousands of tourists come here to look for the gods, enjoy the coolness of the gentle sea breeze and buy cheap luxuries.

Phuket Island Phuket Island, the biggest island of Thailand, is called a pearl on the Indian Ocean.It is world-famous for its beautiful beaches.Some are quiet and tourist-friendly, and some are as luxurious as personal vacation beaches.Some are famous for sea sports and some are attractive to lovers of evening entertainments.Therefore, you'll have a good time here whether you're single or accompanied by your friends.

Hayman Island Hayman Island, a secret vacation island, is one of the coral islands that make up the Great Barrier Reef.Every year thousands of tourists come here to admire the beauty of the tropic sea and the charming scene of the Great Barrier Reef.However, they seldom see any waiters and waitresses around as they work in and travel through a special tunnel (通 道).This is why it's called the most secret resort.
语篇解读:本文主要介绍了几个著名的旅游度假胜地。

1.If you intend to do some shopping besides sightseeing,

________ maybe is your best choice.

A.Maldives

B.Phuket Island

C.Jeju Island

D.Hayman Island

解析:细节理解题。根据第二段的“the most attractive

vacation stop”和“It has gained fame as a shopping

paradise.Here all the luxury brands are free of duty.”可

知,在济州岛除了可以欣赏美景之外,还可以购物。 答案:C

2.Tourists should ________ in Maldives when getting out of the hotels. A.follow the local rules B.watch out for sharks C.stay in secret tunnels D.stay away from the local people 解析:细节理解题。根据第一段的“However, tourists don't need to follow these customs inside hotels, but they must do as the locals when they enter the community of the local people.” 可知,到马尔代夫旅游的人在当地社区时要入乡随俗。 答案:A

3.Phuket Island is regarded as ________ by tourists. A.the Islands of the Gods B.a pearl on the Indian Ocean C.a secret vacation island D.the last paradise on the earth 解析:细节理解题。根据第三段的“Phuket Island, the biggest island of Thailand, is called a pearl on the Indian Ocean.”可知,普吉岛被旅游者称为印度洋上的一颗珍珠。 答案:B

4.Tourists think Hayman Island is secret because ________. A.they are strictly limited within the hotel B.they aren't allowed to swim in the sea C.they are forbidden to bargain in the market D.they can't meet servants around them
解析:细节理解题。根据最后一段的“However, they seldom see any waiters and waitresses around as they work in and travel through a special tunnel (通道).”可知,答案为D项。 答案:D

文体

B
词数 建议用时 实际用时 押题指数

应用文 296

6分钟

★★★

(2018届高三·郑州六校摸底)

English Conversation

Leader: Mandi Ashmore english@ iwc-lausanne.org We meet on Mondays at 14:30 at the IWC clubhouse. We

chat for about an hour and discuss everything. Mandi asks

“students” to contact her on Monday to confirm the class as

sometimes she needs to cancel for various reasons or occasionally she may choose to hold the class at a different venue (举办地点) or

at an earlier time for us to be able to have lunch together.

French Conversation, Advanced Beginner Leader: Marielle Sulmoni frenchconvo@ iwc-lausanne.org I'm French (born in Bordeaux) and Swiss by marriage. I hold an advanced beginners' French conversation class on Tuesday afternoons from 14:30-16:00. We meet weekly at the clubhouse in a friendly atmosphere. I hope to help you use your knowledge of French, allowing you to speak with no fear of making mistakes, which in time will become fewer and fewer.

French Language Lab, Beginner Leader: Maija Remlinger frenchlab@ iwc-lausanne.org The group meets on Thursday afternoons from 15:00-16: 30 at the clubhouse. The first half of the class is devoted to reading out loud from the book “Easy French Reader”, working on proper pronunciation and phrasing. During the second half, we listen to audio recordings from “New French with Ease” and work on oral comprehension.

French Conversation, Advanced Leader: Juliette Brull french@ iwc-lausanne.org We meet every Tuesday at the IWC clubhouse from 9:30- 11:00. Most of our time is devoted to very lively discussions about current events and various topics. We also read a book written by a French author and sometimes we see a French movie.

语篇解读:本文是一篇应用文,主要介绍了四个语言学习俱乐部, 内容包括俱乐部的负责人、联系方式以及俱乐部的活动。 5.Why are you advised to contact Mandi?
A.To check the arrangement. B.To exchange ideas. C.To decide the topics. D.To ask for leave. 解析:细节理解题。根据English Conversation中的“contact her on Monday to confirm the class ...”可知,与 Mandi 联系是为 了确认俱乐部的课程安排。 答案:A

6.Which of the clubs focuses mainly on the basic knowledge of language? A.English Conversation. B.French Conversation, Advanced Beginner. C.French Language Lab, Beginner. D.French Conversation, Advanced. 解析:细节理解题。根据 French Language Lab, Beginner中的“working on proper pronunciation and phrasing”和“work on oral comprehension”可知,该俱乐 部更注重基础语言知识的学习。 答案:C

7.Who will you get in touch with if you like watching French films?

A.Mandi Ashmore.

B.Marielle Sulmoni.

C.Maija Remlinger.

D.Juliette Brull.

解析:细节理解题。根据French Conversation, Advanced中的

“sometimes we see a French movie”以及“Leader: Juliette Brull”

可知,该俱乐部有时会观看法国电影,其负责人为Juliette

Brull。

答案:D

文体 应用文

词数 226

C 建议用时
6分钟

实际用时

押题指数 ★★★★

(2017·云南省第一次高中毕业生统一检测)

City College Union Inc Secretary/Typist
The Union is a student-run organization with a permanent staff of 20.Typing speed: at least 60 wpm.
The ability to take shorthand dictation and a working knowledge of filling procedures are essential requirements.

The basic salary for the position is $18,500 per year. Enquires to R.Barbar 387-5075. Emu Airline Secretary Emu Airline is now offering a part-time position for a secretary. The position offers at least 20 hours' work a week, with a view to full-time work in the future.Monthly salary is about $1,400. Phone 899-3264 for an appointment.

Word Processor Operator (full-time)
We need an operator to work in an office associated with the building industry.Only experienced operators are expected to apply.
Starting salary: $17,950 yearly. Apply in writing to:The Personnel Officer Hill Morgan Pty Ltd 38 Green Hill Rd.Kensington 2033.

Sewing Machinist Wanted Jeans Industry
We are an expanding clothing company located south of the city.Our products include jeans, skirts, shorts and so on.We are looking for sewing machine operators.
The factory works a 38-hour week over 4-5 days.Wages for this are $18,050 per year.Wages and conditions are in line with the current industrial award.
If you are interested, come over and pick up an application form from Ripper Jeans, 23 North Ave, Beaudesert.

语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了四则招聘启事。 8.What do these four advertisements have in common? A.Each of them is commented by their manager. B.They are located in the south of the same city. C.Their companies are introduced in detail. D.They all want people in the proper position. 解析:推理判断题。通过浏览全文可知,本文是四则招聘启事, 所以它们的共同之处就是关于某一个职位招聘合适的人才。
答案:D

9.The applicants for the post of a secretary in City College
Union Inc should have the following qualities EXCEPT_____. A.ability of organization B.knowledge about filling the form C.typing skill D.writing rapidly 解析:细节理解题。根据第一则招聘启事中“Typing speed: at least 60 wpm.”和“The ability to take shorthand dictation
and a working knowledge of filling procedures are essential requirements.”可知,这个职位对A选项没有要求。 答案:A

10.The attractiveness of the post in Emu Airline is ________. A.its promising future B.its free flying C.its good salary D.its nice working conditions 解析:细节理解题。根据第二则招聘启事中“...with a view to full-time work in the future ...”可知,这一兼职工作可以成为 未来的全职工作。B、D两项在文中没有提及,而在薪水方面 又比其他三个职位少,所以排除C。 答案:A

11.If you want to be a sewing machine operator, you may contact

this company by ________.

A.visit

B.fax

C.phone

D.email

解析:细节理解题。根据最后一段come over可知,想要申请

这个职位需要到Ripper Jeans, 23 North Ave, Beaudesert领取

申请表,并且没有说明其他的联系方式。

答案:A

文体 应用文

词数 279

D
建议用时 7分钟

实际用时

押题指数 ★★★★

(2017·石家庄市高中毕业班第一次模拟考试)
Best Companies Shine United (Madison, Wisconsin) In the past five years, this Wisconsin-based advertising agency has shared more than $500,000 in profits with its employees through the company's ShineShares program.The agency partnered with the University of Wisconsin's oncology
department to develop the Ride, a biking event that benefits cancer research.Employees also get snacks every day, “Beer Thirty” on Thursdays, and Summer Fridays, a program that lets employees leave at noon.

GroundFloor Media (Denver, Colorado) The key for workers at this midsize public relations firm in Denver is that employees work anytime, anywhere.Headquarters are in a former warehouse downtown, near Coors Field.The offices are spread around the central space that doubles as a wet bar every Thursday when the company's “beer club” brings in a new brew.

Ergodyne (St.Paul, Minnesota) The St.Paul-based company has grown to operate out of a retired storehouse with plenty of natural light.Rules about dressing? “Wear something.” Its purpose? To create cool, comfortable, and tough safety workwear for those who need it to get the job done.Ergodyne has around 50 employees, who enjoy hot-dish cook-offs, tickets to sporting events, and at least one happy hour every quarter.

Southwest Michigan First (Kalamazoo, Michigan) It's family first at this Michigan economic development advising agency.CEO Ron Kitchens says that in the past year, the company has made a push to go green, initially started by the millennial employees who make up half the agency's workforce. A new staff position was created for the purpose of making sure every employee is able to balance working and cheering at their kids' sporting events or going fishing. 语篇解读:本文是一篇广告类应用文,主要介绍了美国四个对员 工最好的公司。它们有的和员工分享利润并给员工提供零食和啤 酒,有的鼓励员工陪伴家人,有的允许员工在任何时候任何地点 工作,有的允许员工穿着随意的衣服。

12.What's the purpose of the ShineShares program? A.To raise money for a research. B.To let employees leave earlier. C.To share the company's benefits. D.To partner with a local university.
解析:细节理解题。根据第一段第一句可知,在过去的五年时 间里,这家位于威斯康星州的广告代理公司通过ShineShares项 目和公司员工分享了五十万美元的利润;据此可知, ShineShares项目的目的在于和员工分享利润,故C项正确。 答案:C

13.What does Southwest Michigan First encourage their employees to do? A.To accompany their families. B.To create new staff positions. C.To join in cooking competitions. D.To enjoy themselves in sporting events.
解析:推理判断题。根据最后一段第一句的“It's family first ...” 和最后一句可知,该公司创立了新的职位,目的是保证每个员 工能平衡工作和在孩子的运动会中加油或钓鱼的安排;据此可 以判断,该公司鼓励员工陪伴家人,故A项正确。 答案:A

14.Which company allows its staff a flexible working time? A.Shine United. B.GroundFloor Media. C.Southwest Michigan First. D.Ergodyne. 解析:细节理解题。根据第二段第一句可知,在该中等规 模的公关公司工作的重点是员工可以在任何时间任何地点 工作;据此可知,GroundFloor Media公司允许员工有灵 活的工作时间,故B项正确。 答案:B

15.What can we know about the companies mentioned in the
text?
A.They offer employees financial support.
B.They care about employees' happiness.
C.They have strict rules about dressing.
D.They have training programs. 解析:推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了美国的 四个通过自己的政策为员工谋幸福的公司:Shine United公司 与员工分享利润,为员工提供零食;GroundFloor Media公 司允许员工有灵活的工作时间;Ergodyne公司允许员工任意 穿着以创造轻松安全的工作环境;Southwest Michigan First 公司鼓励员工陪伴家人。故B项正确。 答案:B

洁心与大熊在进入高中的第一天相识,两人都是大个子,分座位的时候,老师让男女生各排一队,一队一个次第走到座位上,最后一排有六张桌子,洁心谦虚地站到一个比自己矮一点 点的女生前面,与大熊成了同桌
他们一个15岁,一个16岁,花开的季节。初学立体几何,大熊用小纸壳手工助洁心理解立体与平面的迥异,地理考试这对同桌囊括了班里两个第一,大熊94分,第一名,洁心47分, 倒数第一。大熊不知怎么就让无论如何都搞不懂季风洋流方向的洁心尤如神助,醍醐灌顶。洁心盼着上作文课,老师会朗读几篇上榜佳作,每每读到洁心的作文,大熊会看洁心一眼, 好像在说我知道这一篇是你写的,洁心也会漫不经心瞥一眼,故作平淡地回复嗯,是我。不知从何时起,他们走进彼此的心。大学毕业的第二年,他们结了婚,第三年,有了一个可爱 的孩子。洁心的日常开始以大熊小熊为中心,辞去优渥工作,成为家庭主妇,曾经的诗情画意干练要强变成琐碎的柴米油盐酱醋茶,窈窕淑女变成自带三层救生圈的黄脸婆,大熊成为 业内认可的职业经理人,小熊也取得全国乃至世界各大数学竞赛计算机竞赛的各色奖牌。被大熊小熊的光环映着,洁心日复一日忙忙活活庸庸碌碌地快乐着。人和人之间的比较,是丢 失快乐最简单的方式。昔日的同学大多事业有成,成为各自领域的精英,而洁心日渐落伍,好像被抛弃在另一个时代。比较也是客观认识自己最直接的方式。失落带来思考,洁心终于 意识到这十几二十年的岁月她把自己搞丢了。洁心想重回轨道却无力又无助,知识陈旧,书生意气,与社会严重脱节,抱怨,她偏执地认为大熊消耗了她的青春改写了她的命运,而人 到中年的大熊再不会像过去只要听到洁心呼唤,马上放下全世界飞奔而来,事业有成的他也不再对洁心的发号施令全盘言听计从,洁心觉得自己失去了整个世界。洁心没有意识到很多 时候大熊只是在迁就她,不和她计较,也没有意识到一个企业高管若凡事对一个家庭主妇唯命是从究竟是好事还是坏事,她越来越暴躁,越来越容易愤怒,家庭气氛像一只随时会被引 爆的火药桶,说不定什么琐事就会成为导火索。大熊忙碌粗心,洁心心灰意冷,俩人之间有了罅隙,有了不满,洁心不止一次发怒时大喊分手。洁心最脆弱的时候,大熊没有及时给予 支持和关注,洁心撕心裂肺的难过,大熊忙于工作,浑然不觉,洁心认为大熊不再爱自己,痴心错付,悔不当初,对自己的婚姻感到绝望,她给自己7天的时间思考,要不要走出这曾 欣欣然冲进来的围城。一位生性爱冒险的作家本杰明,无法走出半年前的丧妻之痛,带着一个青春期一个幼儿期的两个孩子,生活一团糟。本杰明放弃了专栏写作,拒绝开始新感情, 欲带着儿女换一个崭新环境开始新生活,于是他买了新房子,未曾想这房子却是一个经济窘迫、难以维系正常运转的动物园……本杰明走投无路之时,发现妻子给留下的“冒险基金”, 妻子自知无法常相陪伴,竭尽所能给丈夫最后的成全,这份爱让人唏嘘汗颜。本杰明给一双儿女讲述他和妻子初次见面,一见钟情,自惭形秽,踌躇不前时,自己骨子里天生的冒险精 神推着自己抓住了这份非你莫属的爱情。看着本杰明和一双儿女对着阴阳相隔的妻子、妈妈,互诉衷肠,洁心百感交集,泣不成声,她想世人听过见过无数美丽的爱情故事,但都是别 人的,现实的生活总会有种种难言的苦楚不如意,“万物皆有裂痕,那是光照进来的地方。”接受人和事的缺憾不完美,才是真实的生活。发起冷战的第三天,洁心不再继续臆想徒生 闷气,她决定给彼此一个机会,和大熊进行了一次推心置腹长谈,长谈的结果是洁心庆幸失而复得的婚姻和爱情,大熊说洁心没失去过,自己一直都在,从未离开,只是不该忽视了洁 心的内心需求。洁心开始找回自己的人生旅程,列清单,定目标,开始学习、锻炼、尝试,由内而外改变自己,每晚洁心大熊两人瑜伽对望,相伴练习腹肌撕裂。假期里,大熊更多地 陪伴洁心,两人相濡以沫走遍千山万水,洁心开始一展所长,用文字记录下他们的所见所闻,所感所悟。人到中年,两人相互珍惜,共同成长,生命和爱情焕发出绚丽光彩,照亮了彼 此的人生,很多小伙伴说因为他们,自己又开始相信并渴望爱情了。一日,,麦克是校园篮球明星,他本可以因篮球特长被全额奖学金保送进大学,但因女友怀孕他放弃了关键的冠军 赛而向女友求婚。20年后,麦克穷困潦倒,事业家庭均失意,戏剧性地他重返了17岁,仍是青春闪耀,17岁的他遇到现实中的一对儿女,中年的妻子,一切重来,当他又站在可以延 续辉煌改变人生命运的关键时刻,他意识到妻子和一双儿女才是他人生最宝贵的财富,依旧做出了和20年前相同的选择。当麦克和妻子紧紧相拥时,麦克又恢复了中年的模样,妻子说,
你应该选择保送读大学的。麦克深情地对妻子说:你是我做过的最好选择,只是我忘记了。
你很容易找到。他是我们三年级二班的一个男生,晨会、做操、放学排路队时总是站在第一排,教室里最脏的抽屉一定是他的。对了,他的书包通常不是放在课桌抽屉里,而是扔在地 上。几乎每节课我都要提醒他或是帮他捡起,但下节课再来看,他的书包又咧着大嘴躺在了地上,书本散落一地,他的双脚,正无情地踩在一个练习本上……每每此时,我都无语凝噎, 不忍直视那么,他的抽屉里不放书包放什么?课外书、牛奶盒、瓜皮果壳、小玩具、蚂蚁、毛毛虫、小树枝、黑乎乎的樟树籽、金灿灿的棕榈树籽……总之,五花八门,应有尽有。老 师刚收缴了一批,立马他又塞进另一批……其更新换代的速度堪比火箭发射,让人叹为观止……因为小Z的不讲卫生,每到周一换座位时,轮到坐他座位的同学总是叫苦连天、自认倒 霉,皱着眉头、捂着口鼻一遍一遍地擦,先用抹布蘸着水擦,再用纸巾擦,直到完全闻不到异味才勉勉强强坐下。尽管如此,小Z同学却有很多的好朋友。每次分组活动,大家都抢着
要他。为什么?第一,他是个小书迷,知识渊博;第二,他表达能力强,说话幽默风趣有条理;第三,他为人大方,乐于分享。从小Z的优点来看,你是不是认为他应该是个学霸? 这……怎么说呢,目前算不上,但未来极有可能……看看作文课上他即兴画的思维导图吧,有条理,有创意,让小伙伴们佩服得五体投地,怎么看都不像是一个熊孩子,一个“学渣” 的作品。可是,我每天给孩子们听写十个词语,他每天的正确率只有百分之六十左右,很多字不会写。他是一个不折不扣的“君子”,光读光看不动手写,哪怕就是新学的几个词语, 他也不愿意写一写抄一抄。无论课上课下,凡是要动笔写时,他不是钻到桌子底下东找找西摸摸,就是在书包里左翻翻右抖抖,总之就是老半天下不了笔。别人已经写完了拿给老师批 改,他可能才开始写第一题………那磨磨蹭蹭的样子,活活要把老师气死。他妈妈认为他从小握笔姿势错误怎么也纠正不了,导致写字速度很慢,所以不愿意写字。我却不这么认为, 我觉得没这么简单,一定另有原因,只不过我现在还没弄明白而已。上周四上午第三、四节课,语文单元测试。两节课的考试时间过去,试卷一张张收了上来,最后一个交卷的是小我 快速扫了一下卷面。哦买噶第一页的基础题几乎一片空白!作文也没写完,只写了三四行!这样子,批改出来总分顶多也就二三十分!怎么会这样!再差也不会如此啊!考试时不务正 业偷玩蚂蚁去了?还是故意不做?身为语文老师兼班主任的我气得跳脚,一阵胸闷。怎么办?把他叫到办公室狠批一顿?或者请他家长来学校?此时,脑海里突然闪出一幕幕画面:他 在班级读书分享会上侃侃而谈,他在课堂上回答问题时妙语如珠,他把自己的零食和玩具大方地给同学们分享,他羞涩地笑着把他饼干递到我手中……虽然在完成作业方面他确实做得 不好,尽管在上课时经常偷看课外书,但不可否认的是,他绝对是个好学上进的好孩子!试卷答成这样,也许另有原因吧?不不不,不能那么简单粗暴!我应该先了解一下真实的原因。 要知道,“刑讯逼供”最容易“屈打成招”……午餐后的自习时间。我笑眯眯地对小Z说:“小Z,我们的教室好脏啊,你愿不愿意为大家服务一下,打扫一下教室?“愿意!”他二话 没说,跑着去拿扫把。不要做作业,估计他心里乐开了花。他一手拿扫把,一把持簸箕,认真地扫着。看到谁的脚下有纸屑,他就轻声提醒他抬起脚来,再把纸扫出来,态度友好,而 且不影响他人。扫地的动作也很是娴熟、麻利不一会儿功夫,他就把教室打扫得干干净净,我当众狠狠地表扬了他一番,然后把他叫到我身边,拿了把椅子让他坐下他顺从地坐下了, 刚才还因为受了表扬而神采飞扬,此时却目光黯淡,低着头不敢看我,像是在担心暴风雨的来临。我摊开他上午考的那张试卷,和颜悦色地柔声问道:“这么多题没做,我想了半天也 想不出原因,你能告诉我为什么么?换句话说,我很想知道你是怎么答题的,因为这真的不是你的真实水平。”“我一拿到试卷就想着要挑分值多的题目做,就先挑了二十多分的阅读
题。可是没想到阅读题花的时间好多



相关推荐


友情链接: 时尚网 总结汇报 幼儿教育 小学教育 初中学习资料网