当前位置: 首页 > >

2018高考英语二轮复习阅读理解话题学案(五)人物故事类ppt课件全面版_图文

话题学案(五) 人物故事类
人物故事类文章描述的是一件具体事情的发生、发展 和结局,通常包含时间、地点、人物、事件等。总体上来 讲,人物故事类文章的难度不大,在阅读过程中,我们一 直在某个线索的引导下,随着作者的思路去了解一个故事 或一件事情的始末,因此会感到比较轻松。题目设置往往 从故事的情节、人物或事件之间的关系、作者的意图和态 度、故事的前因和后果等方面入手,考查考生对细节的辨 识能力以及推理判断能力。

[高考典例——2015·全国卷Ⅰ阅读理解B] The freezing Northeast hasn't been a terribly fun place to
spend time this winter, so when the chance came for a weekend to Sarasota, Florida, my bags were packed before you could say “sunshine”. I left for the land of warmth and vitamin C (维生素
C), thinking of beaches and orange trees. When we touched down to blue skies and warm air, I sent up a small prayer of gratefulness. Swimming pools, wine tasting, and pink sunsets (at normal evening hours, not 4 in the afternoon) filled the weekend, but the best part — particularly to my taste, dulled by months of cold-weather root vegetables — was a 7 a.m. adventure to the Sarasota farmers' market that proved to be
more than worth the early wake-up call.

The market, which was founded in 1979, sets up its tents every Saturday from 7 a.m. to 1 p.m., rain or shine, along North Lemon and State streets. Baskets of perfect red strawberries; the red-painted sides of the Java Dawg coffee truck; and most of all, the tomatoes: amazing, large, soft and round red tomatoes.

Disappointed by many a broken, vine-ripened (蔓上成熟 的) promise, I've refused to buy winter tomatoes for years. No matter how attractive they look in the store, once I get them home they're unfailingly dry, hard, and tasteless. But I homed in, with uncertainty, on one particular table at the Brown's Grove Farm's stand, full of fresh and soft tomatoes the size of my fist. These were the real deal — and at that moment, I realized that the best part of Sarasota in winter was going to be eating things that back home in New York I wouldn't be experiencing again for months.

Delighted as I was by the tomatoes in sight, my happiness deepened when I learned that Brown's Grove Farm is one of
the suppliers for Jack Dusty, a newly opened restaurant at the Sarasota Ritz Carlton, where — luckily for me — I was planning to have dinner that very night. Without even seeing the menu, I knew I'd be ordering every tomato on it.

语篇解读:本文是一篇记叙文。作者冬季去佛罗里达州的萨拉索

塔度假,游泳池、品酒以及粉红色的晚霞都令作者陶醉不已。但

是,最吸引作者的并不是这些,那么,到底是什么呢?大家快来

读一读文章吧!

1.What did the author think of her winter life in New York?

A.Exciting.

B.Boring.

C.Relaxing.

D.Annoying.

解析:观点态度题。由第一段中的“The freezing Northeast hasn't been a terribly fun place to spend time this winter”可知, 作者厌倦了纽约的冬天,因为那里根本没有乐趣,所以可以推断 出作者认为纽约的冬天是令人厌烦、枯燥和单调的。故选B项。 答案:B

2.What made the author's getting up early worthwhile? A.Having a swim. B.Breathing in fresh air. C.Walking in the morning sun. D.Visiting a local farmers' market. 解析:细节理解题。根据题干关键信息词worthwhile可以定位到 第一段的最后一句。由“... the best part ... was a 7 a.m. adventure to the Sarasota farmers' market that proved to be more than worth the early wake-up call.”可知,作者认为,早起去参观 萨拉索塔农贸市场很值得,因此选D项。 答案:D

3.What can we learn about tomatoes sold in New York in winter?

A.They are soft.

B.They look nice.

C.They taste great.

D.They are juicy.

解析:细节理解题。由倒数第二段中的“... I've refused to buy winter

tomatoes for years.”可知,作者在纽约已经好多年不买冬季出售的西

红柿了,然后通过“No matter how attractive they look in the store,

once I get them home they're unfailingly dry, hard, and tasteless.”可

知,纽约冬季出售的西红柿只是看起来好看,但是吃着发干、很硬

而且无味。故 B 项正确。
答案:B

4.What was the author going to do that evening? A.Go to a farm. B.Check into a hotel.
C.Eat in a restaurant. D.Buy fresh vegetables. 解析:推理判断题。根据题干关键信息词“that evening”可定 位到最后一段中的“... I learned that ... to have dinner that very night.”,句中的“that very night”是关键信息词。由此可 知,这个农场是Jack Dusty(一个新开的饭馆)的一个(蔬菜和水 果)供应商,而幸运的是作者那晚正好要去这个位于“the Sarasota Ritz Carlton”的餐馆吃饭。故C项正确。答案:C

词汇积累 1.occur vi. 2.experience vt. 3.determine vt. 4.argue v. 5.eager adj. 6.focus on 7.be engaged in 8.organize an activity

发生 经历 决定;决心 争论;争辩 渴望的 集中于 忙于,专心于 组织一项活动

9.on behalf of 10.participate in 11.with satisfaction 12.arouse one's curiosity 13.lead a ... life 14.come across 15.learn basic knowledge

代表 参加 满意地 唤起某人的好奇心 过着……的生活 (偶然)遇见,碰见 学习基本知识

读文技法——行为线索读文法 抓住第一段的关键词“this winter, Sarasota, Florida, I left”,这些词汇交代了故事发生的时间、地点、人物;抓 住第二、三段中的“The market” “full of fresh and soft tomatoes” “the best part of Sarasota in winter was going to be eating things that back home in New York I wouldn't be experiencing again for months”及第四段中的“I was planning to have dinner that very night”,可迅速梳理出文 章的行文脉络:

题型技法——推理判断类之观点态度题

[解题流程] (以“高考典例” 第1题为例 ) 请点击

第一步:审题干,定信息区间

由题干中的关键词“her winter life in New York”可迅速

定位到文中第一段。

1.What did the author think of her winter life in New York?

A.Exciting.

B.Boring.

C.Relaxing.

D.Annoying.

第二步:抓关键词句,进行合理推断 由第一段中的“The freezing Northeast hasn't been a
terribly fun place to spend time this winter”可知,作者厌倦了 纽约的冬天,因为那里根本没有乐趣,同时也厌倦了冬天的根 茎蔬菜,所以可以推断出作者认为纽约的冬天是令人厌烦、枯 燥和单调的,B项符合题意。A、C两项颠倒是非,纽约的冬天 令人厌烦,而不是让人兴奋和放松;D项过度延伸,纽约的冬 天无聊是客观描述,但不至于“让人气恼”,该项夸大了作者 对纽约冬天的厌倦。

[规律方法] 1.常见设问方式
(1)What's the writer's attitude towards ...? (2)What is the author's opinion on ...?
(3)What does the author think about ...?

2.把握一个原则——忠于措辞 文章作者或文中人物对某事物所持的观点或态度往往隐含在 文章的字里行间或流露于修饰词之中,因此注意文中作者或 人物的措辞非常重要。一是要留意那些描写所处氛围的语言 及表达情感、态度或观点的词语或句子;二是要正确掌握字 里行间所隐含或流露的意思,切不可用自己的观点来代替作 者或文中人物的观点。

3.注意一个区别——中外不同 中外文化、风俗习惯有很多不同之处,在推断时应结合平时 所积累的有关英语国家的文化传统、风俗习惯等背景知识来 进行合理的推断。不能用中式思维来推演英美思维。

4.常见的有关表达作者情感态度的词语有:

(1)表示支持或肯定:positive 积极乐观的; supportive 支持的;

optimistic 乐观的;

humorous 幽默的;

enthusiastic 热情的; pleasant 愉快的。

(2)表示中立:indifferent 不感兴趣的,漠不关心的,中立的;

objective 客观的; neutral 中立的; not mentioned 未提及的。

文体 记叙文

词数 328

A 建议用时
7分钟

实际用时

押题指数 ★★★★

(2018届高三·湖北省八校第一次联考) I was born on the 17th of November 1828, in the village of Nam Ping, which is about four miles southwest of the Portuguese Colony (殖民地) of Macao, and is located on Pedro Island lying west of Macao, from which it is separated by a channel of half a mile wide.

As early as 1834, an English lady, Mrs.Gutzlaff, wife of a missionary to China, came to Macao.Supported by the Ladies'
Association in London for the promotion of female education in India and the East, she immediately took up the work of starting a girls' school for Chinese girls, which was soon followed by the opening of a boys' school.

Mrs.Gutzlaff's comprador (买办) happened to come from my village and was actually my father's friend and neighbor.It was through him that my parents heard about Mrs.Gutzlaff's school and it was doubtlessly through his influence and means that my father got me admitted into the school.It has always been a mystery to me why my parents should put me into a foreign school, instead of a traditional Confucian school, where my big brother was placed.Most certainly such a step would have been more suitable for Chinese public opinion, taste, and the wants of the country than to allow me to attend an English school.Moreover, a Chinese belief is the only

avenue in China that leads to political promotion, influence, power and wealth.I can only guess that as foreign communication with China was just beginning to grow, my parents hoped that it might be worthwhile to put one of their sons to learn English.In this way he might become an interpreter and have a more advantageous position to enter the business and diplomatic world.I am wondering if that influenced my parents to put me into Mrs.Gutzlaff's school.As to what other sequences it has eventually brought about in my later life, they were entirely left in the hands of God.

语篇解读:本文主要讲述了作者——“中国留学生之父”容闳7岁 时,父亲将他送往英国人郭士立夫人在澳门开办的一所男子学校 读书的故事。 1.How was the author admitted to Mrs.Gutzlaff's school?
A.Through his father's request. B.Through his father's friend's help. C.Through his own efforts to exams. D.Through Mrs.Gutzlaff's influence.

解析:细节理解题。根据第三段中的“It was through him that my parents heard about ...my father got me admitted into the school.”可知,作者是通过父亲的朋友的影响和帮 助才上的郭士立夫人的学校。 答案:B

2.Why did the author's parents put him into an English school? A.Because it met with Chinese public opinion. B.Because an English school was more influential. C.Because he could become a successful interpreter. D.Because foreign trade with China was developing fast. 解析:细节理解题。根据最后一段的倒数第三句“In this way he might become an interpreter and have a more advantageous position to enter the business and diplomatic world.”可知,作者的父母让他上英国学校可能是因为想让他 做翻译,以后能在外贸和外交环境中有一定的优势。
答案:C

3.What did the author think of his parents' decision to put him

into an English school? A.It was skeptical.

B.It was wonderful.

C.It was thoughtful.

D.It was mysterious.

解析:观点态度题。根据最后一段的第三句“It has always

been a mystery to me why my parents should put me into a foreign school, instead of a traditional Confucian school, where my big brother was placed.”可知,作者至今还不太明 白家人把他送到英国学校读书的原因。

答案:D

4.What does the underlined word “sequences” in the last

sentence probably mean?

A.Results.

B.Order.

C.Tricks.

D.Progress.

解析:词义猜测题。根据画线词后的“it has eventually

brought about in my later life, they were entirely left in the hands of God”可知,上了这个英国学校之后连续发生的事

情,都不是父母所能掌控的,由此可推知,此处讲的是这

件事的后果。

答案:A

B

文体

词数

建议用时 实际用时 押题指数

说明文

307

7分钟

★★★★

You may not have heard of Ashoka, but for the past 27 years, this association, founded by Bill Drayton, has fought poverty (贫困 )

and sickness, promoted education and encouraged small businesses. To support these worthy causes, Ashoka provides money for the world's most promising “changemakers” seeking to solve (解决)

urgent problems and would like to create a world in which every citizen is a changemaker.

Drayton believes that anyone can become an agent for change. The important thing is to simply give yourself permission. If you see a problem that you care about, you can help solve it. The young in particular are willing to accept this concept because at heart every child wants to grow into a happy, healthy, contributing adult. In fact, it is many young people's ambition to set up programmes or businesses that improve social conditions. An excellent example is an Ashoka project started in 1995 in Dhaka, which handled the rubbish problem facing the city, helped local farmers and provided an income for poor people there.

When Masqsood and Iftekhar began to study the problem of all the uncollected rubbish that lay in Dhaka's streets, attracting rats and disease, they discovered that 80% of it was natural waste. So they educated the poor people in the city to compost (把……制 成堆肥) this waste. They knew that they would have a market for the end product because local farmers were struggling with chemical fertilisers (化肥) which were expensive and had reduced the natural minerals in the soil over the years. At first, they were refused, but once they were able to persuade them that there was money to be made, the project took off. In 2009 sales were $14,000.

Drayton is optimistic that in ten years Ashoka will be making really serious, practical progress in bringing about social change by changing the way we look at economic development.

语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了Bill Drayton创办的名叫

“Ashoka”的扶贫济困机构。

5.Which of the following could be the best title for the passage?

A.Changemakers

B.Businessmen

C.Social Conditions

D.Rubbish Problem

解析:标题归纳题。本文主要介绍的是Ashoka这个扶贫济

困机构,该机构旨在让每一个公民都成为changemaker。

显然,贯穿文章始终的是该机构的重点项目及理念

——changemakers。故选A。

答案:A

6.The underlined word “them” in Paragraph 3 probably refers

to “________”.

A.the local farmers

B.Masqsood and Iftekhar

C.Drayton and his team

D.the poor people in Dhaka

解析:代词指代题。第三段讲的是在1995年Masqsood and

Iftekhar负责教城里的穷人们把垃圾制成堆肥,因为他们认

为这些化肥会有市场,但起初遭到拒绝,当他们说服这些

城里人这样做有钱可赚时,这一项目得以实施。故画线的

them指代“the poor people in the city”。故选D。

答案:D

7.It can be concluded from the passage that anyone can become a changemaker if he ________. A.considers Drayton's concept B.gets permission from Ashoka C.tries to improve social conditions D.is a young, happy and healthy adult 解析:推理判断题。根据第二段第三句“If you see a problem that you care about, you can help solve it.”以及第五句“In fact, it is many young people's ambition to set up programmes or businesses that improve social conditions.”综合可知选C。
答案:C

8.The author's attitude towards Ashoka's program can be

described as ________. A.changing

B.forgiving

C.cautious

D.positive

解析:观点态度题。文章对Ashoka's program自始至终充

满着赞赏之词,显然作者对此是持积极态度的。故选D。

答案:D

文体

词数

C 建议用时 实际用时 押题指数

记叙文

289

6分钟

★★★

(2017·昆明市高三复习教学质量检测)

Two weeks ago, a 7-year-old girl, Chloe Bridgewater wrote a letter to Google, expressing her interest in working for the tech company when she gets older.“Dear Google boss, my name is

Chloe and when I am bigger I would like a job with Google,”

she wrote.“I also want to work in a chocolate factory and do swimming in the Olympics.” The student said she liked

computers and had a tablet she played games on.She even

showed off a robot game that her dad gave her.

It wasn't long before Sundar Pichai, CEO of Google, replied with his own letter on Google website.In a letter dated Feb.3, Pichai wrote, “Dear Chloe, I'm glad that you like computers and robots, and hope that you will continue to learn about technology.I think if you keep working hard and follow your dreams, you can accomplish everything you set your mind to.I look forward to receiving your job application when you are finished with school!”

Her father, Andy Bridgewater told ABC News he was completely shocked that his daughter received a reply.But he wasn't surprised that she decided to write the letter in the first place.“She's got determination.She doesn't see the barriers that we face every day,” he explained.“If she wants to do it, she will set out to do it and nothing will stop her.”
The father remarked that his daughter began jumping up and down after receiving the letter.Still, he's not in a rush to send his eldest daughter off to work.“Now, my daughter is confident, although she hasn't yet fully understood that it will take more efforts than finishing her study to make it with Google,” he said.

语篇解读:本文是一篇记叙文。七岁女孩克洛伊·布里奇沃特给谷歌 CEO写信,希望长大后在谷歌公司工作,没想到却收到了谷歌 CEO桑达尔·皮查伊的回信,鼓励她努力学习,实现梦想。 9.Chloe's letter to Pichai shows us that she ________.
A.expects to be one of the Google members B.has a talent for making robots C.makes up her mind to study hard D.buries herself in computer games
解析:细节理解题。根据第一段第二句中的“when I am bigger I would like a job with Google”可知,她写信给谷歌 CEO是希望长大后能在谷歌工作,故A项正确。 答案:A

10.We can know from the text that ________. A.the girl wrote the letter to Pichai on February 3 B.there are two children in Bridgewater's family C.Andy didn't expect a reply from Pichai at all D.Google is sure to hire Chloe after her graduation 解析:推理判断题。根据第三段的第一句“Her father, Andy
Bridgewater told ABC News he was completely shocked that his daughter received a reply.”可知,安迪·布里奇沃特对于 他的女儿能收到回信很惊讶。据此可推知,安迪·布里奇沃 特根本没有指望会收到谷歌CEO的回信,故C项正确。 答案:C

11.What is the main idea of the text? A.A 7-year-old girl gets a job with Google. B.CEO of Google responds to a girl's letter. C.A father forbids his girl to work for Google. D.Google decides to employ its youngest clerk.
解析:主旨大意题。本文主要讲述七岁女孩克洛伊·布里奇 沃特给谷歌CEO写信,希望长大后在谷歌公司工作,没想 到谷歌CEO给她回了信,鼓励她努力学习,实现梦想。故 B项正确。
答案:B

文体 记叙文

词数 253

D
建议用时 6分钟

实际用时

押题指数 ★★★

(2017·石家庄高三复习教学质量检测二)

Recently I and other Red Cross volunteers met a group of

victims from Hurricane Katrina.We were there, as mental

health professionals, to offer “psychological first aid” and I was struck by the simple healing power of presence.As we walked in the gate to the shelter, we were greeted with a burst of gratitude (感激) from the first person we met.I felt appreciated, but also

guilty, because I hadn't really done anything yet.

I first realized the power of presence many years ago when a friend's mother passed away unexpectedly.I received a call saying she had just passed away.I wanted to rush down there immediately, but didn't want to intrude (打扰) on this very personal period of sadness.I was torn about what to do.Another friend with me then said, “Just go.Just be there.” I did, and I will never regret it.

Since then, I have not hesitated to be in the presence of others.Once I sat at the bedside of a young man suffering from the pain of his AIDS-related dying.He was not awake, and obviously unaware of others' presence. However, the atmosphere was by no means solemn.His family, playing guitars and singing, allowed him to be present with them as though he were still fully alive.
In my life, I am repeatedly struck by the healing power of presence.In it, none of us are truly alone.It not only is something we give to others but also changes me for the better.

语篇解读:本文主要讲述了“我”通过一些活动和经历意识到 了“到场”的重要意义。 12.Why were the hurricane victims grateful to the author?
A.Because he built shelters for them. B.Because he gave immediate first aid to them. C.Because he came to stay with them. D.Because he brought mental health professionals.

解析:细节理解题。根据第一段的第二句“We were there, as mental health professionals, to offer ‘psychological first aid’ and I was struck by the simple healing power of presence.”可知,因为“我”在他们受灾时和他们在一 起,所以他们感激“我”,故C项正确。
答案:C

13.What did the author do when his friend's mother passed away? A.He hesitated over whether to go. B.He went to his friend's at once. C.He knew what to do instantly. D.He decided not to disturb his friend.

解析:细节理解题。根据第二段中的“I wanted to rush down there immediately, but didn't want to intrude (打扰) on this very personal period of sadness.I was torn about what to do.”可知,“我”想要立即去朋友那里,但又不 愿意去打扰朋友。据此可知,当朋友的母亲去世时, “我”犹豫是否要去朋友那里。
答案:A

14.What does the underlined word “solemn” in Paragraph 3 probably mean? A.Heavy but warm. B.A little sad but cosy. C.Relaxing and delightful. D.Very serious and unhappy.

解析:词义猜测题。根据第三段最后一句中的“His family, playing guitars and singing”可知,男青年的家人在弹奏吉他 并唱歌;结合画线词所在句中的“However ...no means”和第 三段第二句中的“a young man suffering from the pain of his AIDS-related dying”可以判断,在家人的陪伴下,气氛并不 悲伤和严肃。据此可以判断,画线词意为“严肃的”,故D 项正确。 答案:D

15.What has the author learned from his experience? A.A friend in need is a friend indeed. B.Being present can make a big difference. C.The family harmony is the happiest thing in life. D.Being a volunteer can make one's life more significant. 解析:推理判断题。根据最后一段的前两句“In my life, I
am repeatedly struck by the healing power of presence.In it, none of us are truly alone.”并结合第二段的第一句可知,从 自己的经历中“我”意识到了“到场”的重要意义,故B项 正确。 答案:B

只要我们坚持了,就没有克服不了的困难。或许,为了将来,为了自己的发展,我们会把一件事情想得非常透彻,对自己越来越严,要求越来越高,对任何机会都不曾错过,其 目的也只不过是不让自己随时陷入逆境与失去那种面对困难不曾屈服的精神。但有时,“千里之行,始于足下。”我们更需要用时间持久的用心去做一件事情,让自己其中那小 小的浅浅的进步,来击破打破突破自己那本以为可以高枕无忧十分舒适的区域,强迫逼迫自己一刻不停的马不停蹄的一直向前走,向前看,向前进。所有的未来,都是靠脚步去 丈量。没有走,怎么知道,不可能;没有去努力,又怎么知道不能实现?幸福都是奋斗出来的。那不如,生活中、工作中,就让这“幸福都是奋斗出来的”完完全全彻彻底底的 渗入我们的心灵,着心、心平气和的去体验、去察觉这一种灵魂深处的安详,侧耳聆听这仅属于我们自己生命最原始最动人的节奏。但,这种聆听,它绝不是仅限于、执着于 “我”,而是观察一种生命状态能够扩展和超脱到什么程度,也就是那“幸福都是奋斗出来的”深处又会是如何?生命不止,奋斗不息!又或者,对于很多优秀的人来说,我们 奋斗了一辈子,拼搏了一辈子,也只是人家的起点。可是,这微不足道的进步,对于我们来说,却是幸福的,也是知足的,因为我们清清楚楚的知道自己需要的是什么,隐隐约 约的感觉到自己的人生正把握在自己手中,并且这一切还是通过我们自己勤勤恳恳努力,去积极争取的!“宝剑锋从磨砺出,梅花香自苦寒来。”当我们坦然接受这人生的终局, 或许,这无所皈依的心灵就有了归宿,这生命中觅寻处那真正的幸福、真正的清香也就从此真正的灿烂了我们的人生。一生有多少属于我们的时光?陌上的花,落了又开了,开 了又落了。无数个岁月就这样在悄无声息的时光里静静的流逝。童年的玩伴,曾经的天真,只能在梦里回味,每回梦醒时分,总是多了很多伤感。不知不觉中,走过了青春年少, 走过了人世间风风雨雨。爱过了,恨过了,哭过了,笑过了,才渐渐明白,酸甜苦辣咸才是人生的真味!生老病死是自然规律。所以,面对生活中经历的一切顺境和逆境都学会 了坦然承受,面对突然而至的灾难多了一份从容和冷静。这世上没有什么不能承受的,只要你有足够的坚强!这世上没有什么不能放下的,只要你有足够的胸襟! 一生有多少 属于我们的时光?当你为今天的落日而感伤流泪的时候,你也将错过了明日的旭日东升;当你为过去的遗憾郁郁寡欢,患得患失的时候,你也将忽略了沿途美丽的风景,淡漠了 对未来美好生活的憧憬。没有十全十美的生活,没有一帆风顺的旅途。波平浪静的人生太乏味,抑郁忧伤的人生少欢乐,风雨过后的彩虹最绚丽,历经磨砺的生命才丰盈而深刻。 见过了各样的人生:有的轻浮,有的踏实;有的喧哗,有的落寞;有的激扬,有的低回。肉体凡胎的我们之所以苦恼或喜悦,大都是缘于生活里的际遇沉浮,走不出个人心里的 藩篱。也许我们能挺得过物质生活的匮乏,却不能抵挡住内心的种种纠结。其实幸福和欢乐大多时候是对人对事对生活的一种态度,一花一世界,一树一菩提,就是一粒小小的 沙子,也有自己精彩的乾坤。如果想到我们终有一天会灰飞烟灭,一切象风一样无影亦无踪,还去争个什么?还去抱怨什么?还要烦恼什么?未曾生我谁是我?生我之时我是谁? 长大成人方是我,合眼朦胧又是谁?一生真的没有多少时光,何必要和生活过不去,和自己过不去呢。你在与不在,太阳每天都会照常升起;你愁与不愁,生活都将要继续。时
光不会因你而停留,你却会随着光阴而老去。
有些事情注定会发生,有的结局早已就预见,那么就改变你可以改变的,适应你必须去适应的。面对幸与不幸,换一个角度,改变一种思维,也许心空就不再布满阴霾,头上就 是一片蔚蓝的天。一生能有多少属于我们的时光,很多事情,很多人已经渐渐模糊。而能随着岁月积淀下来,在心中无法忘却的,一定是触动心灵,甚至是刻骨铭心的,无论是 伤痛是欢愉。人生无论是得意还是失意,都不要错过了清早的晨曦,正午的骄阳,夕阳的绚烂,暮色中的朦胧。经历过很多世态炎凉之后,你终于能懂得:谁会在乎你?你又何 必要别人去在乎?生于斯世,赤条条的来,也将身无长物的离开,你在世上得到的,失去的,最终都会化作尘埃。原本就不曾带来什么,所以也谈不到失去什么,因此,对自己 经历的幸与不幸都应怀有一颗平常心有一颗平常心,面对人生小小的不如意或是飞来横祸就能坦然接受,知道人有旦夕祸福,这和命运没什么关系;有一颗平常心,面对台下的 鲜花掌声和头上的光环,身上的浮名都能清醒看待。花不常开,人不常在。再热闹华美的舞台也有谢幕的时候;再奢华的宴席,悠扬的乐曲,总有曲终人散的时刻。春去秋来, 我们无法让季节停留;同样如同季节一样无法挽留的还有我们匆匆的人生。谁会在乎你?生养我们的父母。纵使我们有千般不是,纵使我们变成了穷光蛋,唯有父母会依然在乎! 为你愁,为你笑,为你牵挂,为你满足。这风云变幻的世界,除了父母,不敢在断言还会有谁会永远的在乎你!看惯太多海誓山盟的感情最后星流云散;看过太多翻云覆雨的友 情灰飞烟灭。你春风得意时前呼后拥的都来锦上添花;你落寞孤寂时,曾见几人焦急赶来为你雪中送炭。其实,谁会在乎你?除了父母,只有你自己。父母待你再好,总要有离 开的时日;再恩爱夫妻,有时也会劳燕分飞,孩子之于你,就如同你和父母;管鲍贫交,俞伯牙和钟子期,这样的肝胆相照,从古至今有几人?不是把世界想的太悲观,世事白 云苍狗,要在纷纷扰扰的生活中,懂得爱惜自己。不羡慕如昙花一现的的流星,虽然灿烂,却是惊鸿一瞥;宁愿做一颗小小的暗淡的星子,即使不能同日月争辉,也有自己无可 取代的位置其实,也不该让每个人都来在乎自己,每个人的人生都是单行道,世上绝没有两片完全相同的树叶。大家生活得都不容易,都有自己方向。相识就是缘分吧,在一起 的时候,要多想着能为身边的人做点什么,而不是想着去得到和索取。与人为善,以直报怨,我们就会内心多一份宁静,生活多一份和谐没有谁会在乎你的时候,要学会每时每 刻的在乎自己。在不知不觉间,已经走到了人生的分水岭,回望过去生活的点滴,路也茫茫,心也茫茫。少不更事的年龄,做出了一件件现在想来啼笑皆非的事情:斜阳芳草里, 故作深沉地独对晚风夕照;风萧萧兮,渴望成为一代侠客;一遍遍地唱着罗大佑的《童年》,期待着做那个高年级的师兄;一天天地幻想,生活能轰轰烈烈。没有刀光剑影,没 有死去活来,青春就在浑浑噩噩、懵懵懂懂中悄然滑过。等到发觉逝去的美好,年华的可贵,已经被无可奈何地推到了滚滚红尘。从此,青春就一去不回头。没有了幻想和冲动, 日子就像白开水一样平淡,寂寞地走过一天天,一年年。涉世之初,还有几分棱角,有几许豪情。在碰了壁,折了腰之后,终于明白,生活不是童话,世上本没有白雪公主和青 蛙王子,原本是一张白纸似的人生,开始被染上了光怪陆离的色彩。你情愿也罢,被情愿也罢,生存,就要适应身不由己,言不由衷的生活。人到中年,突然明白了许多:人生 路漫漫,那是说给还不知道什么叫人生的人说的,人生其实很短暂,百年一瞬间;世事难预料,是至理名言,这一辈子,你遇见了谁,擦肩而过了谁,谁会是你真心的良朋益友,
谁会和你牵手相伴一生,



相关推荐


友情链接: 时尚网 总结汇报 幼儿教育 小学教育 初中学习资料网