当前位置: 首页 > >

2018高考英语二轮复习阅读理解话题学案(五)人物故事类ppt课件完美版_图文

话题学案(五) 人物故事类
人物故事类文章描述的是一件具体事情的发生、发展 和结局,通常包含时间、地点、人物、事件等。总体上来 讲,人物故事类文章的难度不大,在阅读过程中,我们一 直在某个线索的引导下,随着作者的思路去了解一个故事 或一件事情的始末,因此会感到比较轻松。题目设置往往 从故事的情节、人物或事件之间的关系、作者的意图和态 度、故事的前因和后果等方面入手,考查考生对细节的辨 识能力以及推理判断能力。

[高考典例——2015·全国卷Ⅰ阅读理解B] The freezing Northeast hasn't been a terribly fun place to
spend time this winter, so when the chance came for a weekend to Sarasota, Florida, my bags were packed before you could say “sunshine”. I left for the land of warmth and vitamin C (维生素
C), thinking of beaches and orange trees. When we touched down to blue skies and warm air, I sent up a small prayer of gratefulness. Swimming pools, wine tasting, and pink sunsets (at normal evening hours, not 4 in the afternoon) filled the weekend, but the best part — particularly to my taste, dulled by months of cold-weather root vegetables — was a 7 a.m. adventure to the Sarasota farmers' market that proved to be
more than worth the early wake-up call.

The market, which was founded in 1979, sets up its tents every Saturday from 7 a.m. to 1 p.m., rain or shine, along North Lemon and State streets. Baskets of perfect red strawberries; the red-painted sides of the Java Dawg coffee truck; and most of all, the tomatoes: amazing, large, soft and round red tomatoes.

Disappointed by many a broken, vine-ripened (蔓上成熟 的) promise, I've refused to buy winter tomatoes for years. No matter how attractive they look in the store, once I get them home they're unfailingly dry, hard, and tasteless. But I homed in, with uncertainty, on one particular table at the Brown's Grove Farm's stand, full of fresh and soft tomatoes the size of my fist. These were the real deal — and at that moment, I realized that the best part of Sarasota in winter was going to be eating things that back home in New York I wouldn't be experiencing again for months.

Delighted as I was by the tomatoes in sight, my happiness deepened when I learned that Brown's Grove Farm is one of
the suppliers for Jack Dusty, a newly opened restaurant at the Sarasota Ritz Carlton, where — luckily for me — I was planning to have dinner that very night. Without even seeing the menu, I knew I'd be ordering every tomato on it.

语篇解读:本文是一篇记叙文。作者冬季去佛罗里达州的萨拉索

塔度假,游泳池、品酒以及粉红色的晚霞都令作者陶醉不已。但

是,最吸引作者的并不是这些,那么,到底是什么呢?大家快来

读一读文章吧!

1.What did the author think of her winter life in New York?

A.Exciting.

B.Boring.

C.Relaxing.

D.Annoying.

解析:观点态度题。由第一段中的“The freezing Northeast hasn't been a terribly fun place to spend time this winter”可知, 作者厌倦了纽约的冬天,因为那里根本没有乐趣,所以可以推断 出作者认为纽约的冬天是令人厌烦、枯燥和单调的。故选B项。 答案:B

2.What made the author's getting up early worthwhile? A.Having a swim. B.Breathing in fresh air. C.Walking in the morning sun. D.Visiting a local farmers' market. 解析:细节理解题。根据题干关键信息词worthwhile可以定位到 第一段的最后一句。由“... the best part ... was a 7 a.m. adventure to the Sarasota farmers' market that proved to be more than worth the early wake-up call.”可知,作者认为,早起去参观 萨拉索塔农贸市场很值得,因此选D项。 答案:D

3.What can we learn about tomatoes sold in New York in winter?

A.They are soft.

B.They look nice.

C.They taste great.

D.They are juicy.

解析:细节理解题。由倒数第二段中的“... I've refused to buy winter

tomatoes for years.”可知,作者在纽约已经好多年不买冬季出售的西

红柿了,然后通过“No matter how attractive they look in the store,

once I get them home they're unfailingly dry, hard, and tasteless.”可

知,纽约冬季出售的西红柿只是看起来好看,但是吃着发干、很硬

而且无味。故 B 项正确。
答案:B

4.What was the author going to do that evening? A.Go to a farm. B.Check into a hotel.
C.Eat in a restaurant. D.Buy fresh vegetables. 解析:推理判断题。根据题干关键信息词“that evening”可定 位到最后一段中的“... I learned that ... to have dinner that very night.”,句中的“that very night”是关键信息词。由此可 知,这个农场是Jack Dusty(一个新开的饭馆)的一个(蔬菜和水 果)供应商,而幸运的是作者那晚正好要去这个位于“the Sarasota Ritz Carlton”的餐馆吃饭。故C项正确。答案:C

词汇积累 1.occur vi. 2.experience vt. 3.determine vt. 4.argue v. 5.eager adj. 6.focus on 7.be engaged in 8.organize an activity

发生 经历 决定;决心 争论;争辩 渴望的 集中于 忙于,专心于 组织一项活动

9.on behalf of 10.participate in 11.with satisfaction 12.arouse one's curiosity 13.lead a ... life 14.come across 15.learn basic knowledge

代表 参加 满意地 唤起某人的好奇心 过着……的生活 (偶然)遇见,碰见 学习基本知识

读文技法——行为线索读文法 抓住第一段的关键词“this winter, Sarasota, Florida, I left”,这些词汇交代了故事发生的时间、地点、人物;抓 住第二、三段中的“The market” “full of fresh and soft tomatoes” “the best part of Sarasota in winter was going to be eating things that back home in New York I wouldn't be experiencing again for months”及第四段中的“I was planning to have dinner that very night”,可迅速梳理出文 章的行文脉络:

题型技法——推理判断类之观点态度题

[解题流程] (以“高考典例” 第1题为例 ) 请点击

第一步:审题干,定信息区间

由题干中的关键词“her winter life in New York”可迅速

定位到文中第一段。

1.What did the author think of her winter life in New York?

A.Exciting.

B.Boring.

C.Relaxing.

D.Annoying.

第二步:抓关键词句,进行合理推断 由第一段中的“The freezing Northeast hasn't been a
terribly fun place to spend time this winter”可知,作者厌倦了 纽约的冬天,因为那里根本没有乐趣,同时也厌倦了冬天的根 茎蔬菜,所以可以推断出作者认为纽约的冬天是令人厌烦、枯 燥和单调的,B项符合题意。A、C两项颠倒是非,纽约的冬天 令人厌烦,而不是让人兴奋和放松;D项过度延伸,纽约的冬 天无聊是客观描述,但不至于“让人气恼”,该项夸大了作者 对纽约冬天的厌倦。

[规律方法] 1.常见设问方式
(1)What's the writer's attitude towards ...? (2)What is the author's opinion on ...?
(3)What does the author think about ...?

2.把握一个原则——忠于措辞 文章作者或文中人物对某事物所持的观点或态度往往隐含在 文章的字里行间或流露于修饰词之中,因此注意文中作者或 人物的措辞非常重要。一是要留意那些描写所处氛围的语言 及表达情感、态度或观点的词语或句子;二是要正确掌握字 里行间所隐含或流露的意思,切不可用自己的观点来代替作 者或文中人物的观点。

3.注意一个区别——中外不同 中外文化、风俗习惯有很多不同之处,在推断时应结合平时 所积累的有关英语国家的文化传统、风俗习惯等背景知识来 进行合理的推断。不能用中式思维来推演英美思维。

4.常见的有关表达作者情感态度的词语有:

(1)表示支持或肯定:positive 积极乐观的; supportive 支持的;

optimistic 乐观的;

humorous 幽默的;

enthusiastic 热情的; pleasant 愉快的。

(2)表示中立:indifferent 不感兴趣的,漠不关心的,中立的;

objective 客观的; neutral 中立的; not mentioned 未提及的。

文体 记叙文

词数 328

A 建议用时
7分钟

实际用时

押题指数 ★★★★

(2018届高三·湖北省八校第一次联考) I was born on the 17th of November 1828, in the village of Nam Ping, which is about four miles southwest of the Portuguese Colony (殖民地) of Macao, and is located on Pedro Island lying west of Macao, from which it is separated by a channel of half a mile wide.

As early as 1834, an English lady, Mrs.Gutzlaff, wife of a missionary to China, came to Macao.Supported by the Ladies'
Association in London for the promotion of female education in India and the East, she immediately took up the work of starting a girls' school for Chinese girls, which was soon followed by the opening of a boys' school.

Mrs.Gutzlaff's comprador (买办) happened to come from my village and was actually my father's friend and neighbor.It was through him that my parents heard about Mrs.Gutzlaff's school and it was doubtlessly through his influence and means that my father got me admitted into the school.It has always been a mystery to me why my parents should put me into a foreign school, instead of a traditional Confucian school, where my big brother was placed.Most certainly such a step would have been more suitable for Chinese public opinion, taste, and the wants of the country than to allow me to attend an English school.Moreover, a Chinese belief is the only

avenue in China that leads to political promotion, influence, power and wealth.I can only guess that as foreign communication with China was just beginning to grow, my parents hoped that it might be worthwhile to put one of their sons to learn English.In this way he might become an interpreter and have a more advantageous position to enter the business and diplomatic world.I am wondering if that influenced my parents to put me into Mrs.Gutzlaff's school.As to what other sequences it has eventually brought about in my later life, they were entirely left in the hands of God.

语篇解读:本文主要讲述了作者——“中国留学生之父”容闳7岁 时,父亲将他送往英国人郭士立夫人在澳门开办的一所男子学校 读书的故事。 1.How was the author admitted to Mrs.Gutzlaff's school?
A.Through his father's request. B.Through his father's friend's help. C.Through his own efforts to exams. D.Through Mrs.Gutzlaff's influence.

解析:细节理解题。根据第三段中的“It was through him that my parents heard about ...my father got me admitted into the school.”可知,作者是通过父亲的朋友的影响和帮 助才上的郭士立夫人的学校。 答案:B

2.Why did the author's parents put him into an English school? A.Because it met with Chinese public opinion. B.Because an English school was more influential. C.Because he could become a successful interpreter. D.Because foreign trade with China was developing fast. 解析:细节理解题。根据最后一段的倒数第三句“In this way he might become an interpreter and have a more advantageous position to enter the business and diplomatic world.”可知,作者的父母让他上英国学校可能是因为想让他 做翻译,以后能在外贸和外交环境中有一定的优势。
答案:C

3.What did the author think of his parents' decision to put him

into an English school? A.It was skeptical.

B.It was wonderful.

C.It was thoughtful.

D.It was mysterious.

解析:观点态度题。根据最后一段的第三句“It has always

been a mystery to me why my parents should put me into a foreign school, instead of a traditional Confucian school, where my big brother was placed.”可知,作者至今还不太明 白家人把他送到英国学校读书的原因。

答案:D

4.What does the underlined word “sequences” in the last

sentence probably mean?

A.Results.

B.Order.

C.Tricks.

D.Progress.

解析:词义猜测题。根据画线词后的“it has eventually

brought about in my later life, they were entirely left in the hands of God”可知,上了这个英国学校之后连续发生的事

情,都不是父母所能掌控的,由此可推知,此处讲的是这

件事的后果。

答案:A

B

文体

词数

建议用时 实际用时 押题指数

说明文

307

7分钟

★★★★

You may not have heard of Ashoka, but for the past 27 years, this association, founded by Bill Drayton, has fought poverty (贫困 )

and sickness, promoted education and encouraged small businesses. To support these worthy causes, Ashoka provides money for the world's most promising “changemakers” seeking to solve (解决)

urgent problems and would like to create a world in which every citizen is a changemaker.

Drayton believes that anyone can become an agent for change. The important thing is to simply give yourself permission. If you see a problem that you care about, you can help solve it. The young in particular are willing to accept this concept because at heart every child wants to grow into a happy, healthy, contributing adult. In fact, it is many young people's ambition to set up programmes or businesses that improve social conditions. An excellent example is an Ashoka project started in 1995 in Dhaka, which handled the rubbish problem facing the city, helped local farmers and provided an income for poor people there.

When Masqsood and Iftekhar began to study the problem of all the uncollected rubbish that lay in Dhaka's streets, attracting rats and disease, they discovered that 80% of it was natural waste. So they educated the poor people in the city to compost (把……制 成堆肥) this waste. They knew that they would have a market for the end product because local farmers were struggling with chemical fertilisers (化肥) which were expensive and had reduced the natural minerals in the soil over the years. At first, they were refused, but once they were able to persuade them that there was money to be made, the project took off. In 2009 sales were $14,000.

Drayton is optimistic that in ten years Ashoka will be making really serious, practical progress in bringing about social change by changing the way we look at economic development.

语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了Bill Drayton创办的名叫

“Ashoka”的扶贫济困机构。

5.Which of the following could be the best title for the passage?

A.Changemakers

B.Businessmen

C.Social Conditions

D.Rubbish Problem

解析:标题归纳题。本文主要介绍的是Ashoka这个扶贫济

困机构,该机构旨在让每一个公民都成为changemaker。

显然,贯穿文章始终的是该机构的重点项目及理念

——changemakers。故选A。

答案:A

6.The underlined word “them” in Paragraph 3 probably refers

to “________”.

A.the local farmers

B.Masqsood and Iftekhar

C.Drayton and his team

D.the poor people in Dhaka

解析:代词指代题。第三段讲的是在1995年Masqsood and

Iftekhar负责教城里的穷人们把垃圾制成堆肥,因为他们认

为这些化肥会有市场,但起初遭到拒绝,当他们说服这些

城里人这样做有钱可赚时,这一项目得以实施。故画线的

them指代“the poor people in the city”。故选D。

答案:D

7.It can be concluded from the passage that anyone can become a changemaker if he ________. A.considers Drayton's concept B.gets permission from Ashoka C.tries to improve social conditions D.is a young, happy and healthy adult 解析:推理判断题。根据第二段第三句“If you see a problem that you care about, you can help solve it.”以及第五句“In fact, it is many young people's ambition to set up programmes or businesses that improve social conditions.”综合可知选C。
答案:C

8.The author's attitude towards Ashoka's program can be

described as ________. A.changing

B.forgiving

C.cautious

D.positive

解析:观点态度题。文章对Ashoka's program自始至终充

满着赞赏之词,显然作者对此是持积极态度的。故选D。

答案:D

文体

词数

C 建议用时 实际用时 押题指数

记叙文

289

6分钟

★★★

(2017·昆明市高三复习教学质量检测)

Two weeks ago, a 7-year-old girl, Chloe Bridgewater wrote a letter to Google, expressing her interest in working for the tech company when she gets older.“Dear Google boss, my name is

Chloe and when I am bigger I would like a job with Google,”

she wrote.“I also want to work in a chocolate factory and do swimming in the Olympics.” The student said she liked

computers and had a tablet she played games on.She even

showed off a robot game that her dad gave her.

It wasn't long before Sundar Pichai, CEO of Google, replied with his own letter on Google website.In a letter dated Feb.3, Pichai wrote, “Dear Chloe, I'm glad that you like computers and robots, and hope that you will continue to learn about technology.I think if you keep working hard and follow your dreams, you can accomplish everything you set your mind to.I look forward to receiving your job application when you are finished with school!”

Her father, Andy Bridgewater told ABC News he was completely shocked that his daughter received a reply.But he wasn't surprised that she decided to write the letter in the first place.“She's got determination.She doesn't see the barriers that we face every day,” he explained.“If she wants to do it, she will set out to do it and nothing will stop her.”
The father remarked that his daughter began jumping up and down after receiving the letter.Still, he's not in a rush to send his eldest daughter off to work.“Now, my daughter is confident, although she hasn't yet fully understood that it will take more efforts than finishing her study to make it with Google,” he said.

语篇解读:本文是一篇记叙文。七岁女孩克洛伊·布里奇沃特给谷歌 CEO写信,希望长大后在谷歌公司工作,没想到却收到了谷歌 CEO桑达尔·皮查伊的回信,鼓励她努力学习,实现梦想。 9.Chloe's letter to Pichai shows us that she ________.
A.expects to be one of the Google members B.has a talent for making robots C.makes up her mind to study hard D.buries herself in computer games
解析:细节理解题。根据第一段第二句中的“when I am bigger I would like a job with Google”可知,她写信给谷歌 CEO是希望长大后能在谷歌工作,故A项正确。 答案:A

10.We can know from the text that ________. A.the girl wrote the letter to Pichai on February 3 B.there are two children in Bridgewater's family C.Andy didn't expect a reply from Pichai at all D.Google is sure to hire Chloe after her graduation 解析:推理判断题。根据第三段的第一句“Her father, Andy
Bridgewater told ABC News he was completely shocked that his daughter received a reply.”可知,安迪·布里奇沃特对于 他的女儿能收到回信很惊讶。据此可推知,安迪·布里奇沃 特根本没有指望会收到谷歌CEO的回信,故C项正确。 答案:C

11.What is the main idea of the text? A.A 7-year-old girl gets a job with Google. B.CEO of Google responds to a girl's letter. C.A father forbids his girl to work for Google. D.Google decides to employ its youngest clerk.
解析:主旨大意题。本文主要讲述七岁女孩克洛伊·布里奇 沃特给谷歌CEO写信,希望长大后在谷歌公司工作,没想 到谷歌CEO给她回了信,鼓励她努力学习,实现梦想。故 B项正确。
答案:B

文体 记叙文

词数 253

D
建议用时 6分钟

实际用时

押题指数 ★★★

(2017·石家庄高三复习教学质量检测二)

Recently I and other Red Cross volunteers met a group of

victims from Hurricane Katrina.We were there, as mental

health professionals, to offer “psychological first aid” and I was struck by the simple healing power of presence.As we walked in the gate to the shelter, we were greeted with a burst of gratitude (感激) from the first person we met.I felt appreciated, but also

guilty, because I hadn't really done anything yet.

I first realized the power of presence many years ago when a friend's mother passed away unexpectedly.I received a call saying she had just passed away.I wanted to rush down there immediately, but didn't want to intrude (打扰) on this very personal period of sadness.I was torn about what to do.Another friend with me then said, “Just go.Just be there.” I did, and I will never regret it.

Since then, I have not hesitated to be in the presence of others.Once I sat at the bedside of a young man suffering from the pain of his AIDS-related dying.He was not awake, and obviously unaware of others' presence. However, the atmosphere was by no means solemn.His family, playing guitars and singing, allowed him to be present with them as though he were still fully alive.
In my life, I am repeatedly struck by the healing power of presence.In it, none of us are truly alone.It not only is something we give to others but also changes me for the better.

语篇解读:本文主要讲述了“我”通过一些活动和经历意识到 了“到场”的重要意义。 12.Why were the hurricane victims grateful to the author?
A.Because he built shelters for them. B.Because he gave immediate first aid to them. C.Because he came to stay with them. D.Because he brought mental health professionals.

解析:细节理解题。根据第一段的第二句“We were there, as mental health professionals, to offer ‘psychological first aid’ and I was struck by the simple healing power of presence.”可知,因为“我”在他们受灾时和他们在一 起,所以他们感激“我”,故C项正确。
答案:C

13.What did the author do when his friend's mother passed away? A.He hesitated over whether to go. B.He went to his friend's at once. C.He knew what to do instantly. D.He decided not to disturb his friend.

解析:细节理解题。根据第二段中的“I wanted to rush down there immediately, but didn't want to intrude (打扰) on this very personal period of sadness.I was torn about what to do.”可知,“我”想要立即去朋友那里,但又不 愿意去打扰朋友。据此可知,当朋友的母亲去世时, “我”犹豫是否要去朋友那里。
答案:A

14.What does the underlined word “solemn” in Paragraph 3 probably mean? A.Heavy but warm. B.A little sad but cosy. C.Relaxing and delightful. D.Very serious and unhappy.

解析:词义猜测题。根据第三段最后一句中的“His family, playing guitars and singing”可知,男青年的家人在弹奏吉他 并唱歌;结合画线词所在句中的“However ...no means”和第 三段第二句中的“a young man suffering from the pain of his AIDS-related dying”可以判断,在家人的陪伴下,气氛并不 悲伤和严肃。据此可以判断,画线词意为“严肃的”,故D 项正确。 答案:D

15.What has the author learned from his experience? A.A friend in need is a friend indeed. B.Being present can make a big difference. C.The family harmony is the happiest thing in life. D.Being a volunteer can make one's life more significant. 解析:推理判断题。根据最后一段的前两句“In my life, I
am repeatedly struck by the healing power of presence.In it, none of us are truly alone.”并结合第二段的第一句可知,从 自己的经历中“我”意识到了“到场”的重要意义,故B项 正确。 答案:B

风,没有衣裳;时间,没有居所;它们是拥有全世界的两个穷人生活不只眼前的苟且,还有诗和远方的田野。你赤手空拳来到人世间,为了心中的那片海不顾一切。 运动太多和太少,同样的损伤体力;饮食过多与过少,同样的损伤健康;唯有适度可以产生、增进、保持体力和健康。 秋水无痕聆听落叶的情愫红尘往事呢喃起涟
漪无数心口无语奢望灿烂的孤独明月黄昏遍遍不再少年路岁月极美,在于它必然的流逝。
春花、秋月、夏日、冬雪。 你必汗流满面才得糊口,直到你归了土;因为你是从土而出的。你本是尘土,仍要归于尘土。 我始终相信,开始在内心生活得更严肃 的人,也会在外表上开始生活得更朴素。在一个奢华浪费的年代,我希望能向世界表明,人类真正需要的的东西是非常之微少的。世界上的事情,最忌讳的就是个 十全十美,你看那天上的月亮,一旦圆满了,马上就要亏厌;树上的果子,一旦熟透了,马上就要坠落。凡事总要稍留欠缺,才能持恒。 只有经历过地狱般的磨砺, 才能练就创造天堂的力量;只有流过血的手指,才能弹出世间的绝响。时光只顾催人老,不解多情,长恨离亭,滴泪春衫酒易醒。梧桐昨夜西风急,淡月朦胧,好 梦频惊,何处高楼雁一声? 如果你长时间盯着深渊,深渊也会盯着你。 所有的结局都已写好 所有的泪水也都已启程 却忽然忘了是怎么样的一个开始 在那个古老 的不再回来的夏日 无论我如何地去追索 年轻的你只如云影掠过 而你微笑的面容极浅极淡 逐渐隐没在日落后的群岚 遂翻开那发黄的扉页 命运将它装订得极为拙劣 含着泪 我一读再读 却不得不承认青春是一本太仓促的书 记忆是无花的蔷薇,永远不会败落。 我也要求你读书用功,不是因为我要你跟别人比成就,而是因为,我
希望你将来会拥有选择的权利,选择有意义,有时间的工作,而不是被迫谋生。 尽管心很累 很疲倦 我却没有理由后退 或滞留在过去与未来之间
三千年读史,不外功名利禄;九万里悟道,终归诗酒田园。 这是一个最好的时代,这是一个最坏的时代这是一个智慧的年代,这是一个愚蠢的年代;这是一个光明 的季节,这是一个黑暗的季节;这是希望之春,这是失望之冬;人们面前应有尽有,人们面前一无所有;人们正踏上天堂之路,人们正走向地狱之门。 我有所感事, 结在深深肠。 你一定要“离开”才能开展你自己。所谓父母,就是那不断对着背影既欣喜又悲伤,想追回拥抱又不敢声张的人。 心之所向 素履以往 生如逆旅 一 个人的行走范围,就是他的世界。因为爱过,所以慈悲;因为懂得,所以宽容。 刻意去找的东西,往往是找不到的。天下万物的来和去,都有他的时间。 与善人 居,如入芝兰之室,久而自芳也;与恶人居,如入鲍鱼之肆,久而自臭也。 曾经沧海难为水,除却巫山不是云。 回首向来萧瑟处,归去,也无风雨也无晴。 半生 闯荡,带来家业丰厚,儿孙满堂,行走一生的脚步,起点,终点,归根到底,都是家所在的地方,这是中国人秉持千年的信仰,朴素,但有力量。风吹不倒有根的 树我能承受多少磨难,就可以问老天要多少人生。心,若没有栖息的地方,到哪里都是流浪...如果有来生,要做一只鸟,飞越永恒,没有迷途的苦恼。东方有火红 的希望,南方有温暖的巢床,向西逐退残阳,向北唤醒芬芳。如果有来生,希望每次相遇,都能化为永恒。不乱于心,不困于情。不畏将来,不念过往。如此,安 好。 笑,全世界便与你同声笑,哭,你便独自哭。 一辈子,不说后悔,不诉离伤。上帝作证,我是真的想忘记,但上帝也知道,我是真的忘不了 如果其中一半是 百分百的话那就不是选择了而是正确答案了,一半一半,选哪一半都很困难,所以这才是选择。跟着你,在哪里,做什么,都好。眠。我倾尽一生,囚你无期。择 一人深爱,等一人终老。痴一人情深,留一世繁华。断一根琴弦,歌一曲离别。我背弃一切,共度朝夕。 人总是在接近幸福时倍感幸福,在幸福进行时却患得患失。 路过的已经路过,留下的且当珍惜 我相信,真正在乎我的人是不会被别人抢走的,无论是友情,还是爱情。我还是相信,星星会说话,石头会开花,穿过夏天的木 栅栏和冬天的风雪之后,你终会抵达! 每一个不曾起舞的日子,都是对生命的辜负。 每个清晨都像一记响亮的耳光,提醒我,若不学会遗忘,就背负绝望。 那一 年夏天的雨,像天上的星星一样多,给我美丽的晴空,我们都有小小的伤口,把年轻的爱缝缝又补补,我会一直站在你左右,陪你到最后的最后。 如果一开始就知道是这样 的结局,我不知道自己是不是会那样的奋不顾身。 黄昏是一天最美丽的时刻,愿每一颗流浪的心,在一盏灯光下,得到永远的归宿。 因为有了因为,所以有了所
以。既然已成既然,何必再说何必。想念是人最无奈的时候唯一能做的事情。你受的苦,会照亮你的路。 我希望有个如你一般的人。
如这山间清晨一般明亮清爽的人,如奔赴古城道路上阳光一般的人,温暖而不炙热,覆盖我所有肌肤。由起点到夜晚,由山野到书房,一切问题的答案都很简单。 我希望有个如你一般的人,贯彻未来,数遍生命的公路牌。 岁月极美,在于它必然的流逝。春花、秋月、夏日、冬雪说并用程这为再年余生,风雪是你,成多每内 淡是你,清贫是你,荣华是你,心底温柔是你,并用光所内为界,也是你。个人的遭遇,命运的多舛都使我被迫成熟,这一切的代价都当是日后活下去的力量。送 你的白色沙漏,是一个关于成长的礼物,如果能给你爱和感动,我是多么的幸福,我有过很多的朋友,没有谁像你一样的温柔,每当你牵起我的手,我就忘掉什么是忧愁。很 多故事不就是因为没有结局才有了继续等下去的理由。 有些人,有些事,是不是你想忘记,就真的能忘记?也许有那么一个时侯,你忽然会觉得很绝望,觉得全世界 都背弃了你,活着就是承担屈辱和痛苦。这个时候你要对自己说,没关系,很多人都是这样长大的。风平浪静的人生是中年以后的追求。当你尚在年少,你受的苦, 吃的亏,担的责,扛的罪,忍的痛,到最后都会变成光,照亮你的路。 你要做一个不动声色的大人了。不准情绪化,不准偷偷想念,不准回头看。去过自己另外的 生活。你要听话,不是所有的鱼都会生活在同一片海里。有人说,鲁迅是杂文,胡适是评论;鲁迅是酒,胡适是水。酒让人看到真性情,也看到癫狂,唯有水,才 是日常所需,是真生活。有时候会很自豪地觉得,我唯一的优势就是,比你卑微。于是自由。再也读不到传世的檄文,只剩下廊柱上龙飞凤舞的楹联。再也找不见 慷慨的遗恨,只剩下几座既可凭吊也可休息的亭台。再也不去期待历史的震颤,只有凛然安坐着的万古湖山。 呼兰河这小城里边,以前住着我的祖父,现在埋着我 的祖父。 诗意上来时,文字不要破坏它。 水,看似柔顺无骨,却能变得气势滚滚,波涌浪叠,无比强大;看似无色无味,却能挥洒出茫茫绿野,累累硕果,万紫 千红;看似自处低下,却能蒸腾九霄,为云为雨,为虹为霞…… 一切达观,都是对悲苦的省略 我们孩还发多夫道知道了,就得看不我们后心回的”家“,不是起 用看把一个有邮递区号、邮差找得到的家,后心天能们后心回的”家“,不是空于而,风每都到小是一段时光。 它们能够躲过所有凝视的目光,却躲不过那些出其
不意投来的目光。
中国人对待自然环境与外国人截然不同,外国人注意到的是人如何改变土地,而中国人关注的是土地怎样改变了人。、堂皇转眼凋零,喧腾是短命的别名。在流光 溢彩的日子里,生命被铸上妖冶的印记。托尔斯泰说:“忧来无方,窗外下雨,坐沙发,吃巧克力,读狄更斯,心情又会好起来,和世界妥协。” 成熟是一种明亮 而不刺眼的光辉,一种圆润而不腻耳的声响,一种不再需要对别人察言观色的从容,一种终于停止向周围申诉求告的大气,一种不理会喧闹的微笑,一种洗刷了偏
激的淡漠,一种无需声张的厚实,一种能够看的很远却并不陡峭的高度。我不要天堂,我只要底线。因为没有底线,就没有自由。
宠辱不惊,看庭前花开花落;去留无意,望天上云卷云舒。 如果你想知道周围有多么黑暗,你就得留意远处的微弱光线。如果我没有刀,我就不能保护你。如果我 有刀,我就不能拥抱你。“今天比昨天慈悲,今天比昨天智慧,今天比昨天快乐。这就是成功。” 没有悲剧就没有悲壮,没有悲壮就没有崇高 我们都在阴沟里, 但仍有人仰望星空。 没有人性的觉醒,权力与财富只使人更粗鄙堕落。 满地都是六便士,他却抬头看见了月亮。走出酒吧的那一刹,我被遽然刺来的阳光下了一
跳。闭上眼,我想起了我的收音机。它已经很旧很老,退役多年了。



相关推荐


友情链接: 时尚网 总结汇报 幼儿教育 小学教育 初中学习资料网