当前位置: 首页 > >

2018高考英语二轮复习阅读理解话题学案(一)广告应用类ppt课件完美版_图文

话题学案(一) 广告应用类

广告应用类文章与人们的日常生活密切相关,实用性 强,可以很好地考查考生提取信息和处理信息的能力,一 直是高考命题的热点题材。设题时命题者往往把原汁原 味、主题类似的几篇广告放在一起,题目设置以考查考生 对细节的快速捕捉和理解为主,同时注重考查考生对文章 写作目的和意图的推断。

[高考典例——2017·全国卷Ⅰ阅读理解A]
Pacific Science Center Guide ◆Visit Pacific Science Center's Store Don't forget to stop by Pacific Science Center's Store while you are here to pick up a wonderful science activity or souvenir to remember your visit.The store is located (位于) upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.

◆Hungry? Our exhibits will feed your mind, but what about your body? Our caféoffers a complete menu of lunch and snack options, in addition to seasonal specials.The café is located upstairs in Building 1 and is open daily until one hour before Pacific Science Center closes.

◆Rental Information Lockers are available to store any belongings during your visit.The lockers are located in Building 1 near the Information Desk and in Building 3.Pushchairs and wheelchairs are available to rent at the Information Desk and Denny Way entrance.ID required.

◆Support Pacific Science Center Since 1962, Pacific Science Center has been inspiring a passion (热情) for discovery and lifelong learning in science, math and technology. Today, Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and community events all over Washington State.It's an amazing accomplishment and one we cannot achieve without generous support from individuals, corporations, and other social organizations.Visit pacificsciencecenter.org to find various ways you can support Pacific Science Center.

语篇解读:本文是一篇应用文。文章为游客提供了去太平洋科学 中心的一些参观指南,并鼓励游客为该中心的发展捐款。

1.Where can you buy a souvenir at Pacific Science Center?

A.In Building 1.

B.In Building 3.

C.At the Laser Dome.

D.At the Denny Way entrance.

解析:细节理解题。根据第一部分“... or souvenir to remember your visit.The store is located (位于) upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.”可知,纪念品商 店在3号楼,故选B。

答案:B

2.What does Pacific Science Center do for schools?
A.Train science teachers. B.Distribute science books. C.Inspire scientific research. D.Take science to the classroom. 解析:细节理解题。根据最后一部分的“Today, Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and community events”可知,太平洋科学中心把科学教育带入课堂,故选D。 答案:D

3.What is the purpose of the last part of the text?
A.To encourage donations. B.To advertise coming events. C.To introduce special exhibits. D.To tell about the Center's history. 解析:写作意图题。根据最后一部分的标题“Support Pacific Science Center”和“Visit pacificsciencecenter.org to
find various ways you can support Pacific Science Center.” 可知,该部分的写作目的是鼓励人们以各种方式支持太平 洋科学中心,也就是捐款。 答案:A

词汇积累 1.apply vt. 2.applicant n. 3.reservation n. 4.advertise v. 5.free adj. 6.available adj. 7.output n. 8.fee n. 9.practical adj.

申请 申请者 预订;预约 做广告;登广告 免费的 可利用的 产量;输出量 费用;酬金 实际的;实践的;实用的

10.英语中常用的缩略词。如vs.(对,相对), e.g.(例如), a.m.(上午), p.m.(下午), hr.(小时), ft.(英尺), ml. (毫升), esp.(尤其,特别), m.(男性的;米;百万), f.(女性的), Rd.(路), Co.(公司)等。

读文技法——“先题后文”查读法 广告应用类短文的试题多是以获取信息为主的细节
理解题,阅读此类短文需要考生具备较好的skimming (浏 览)和scanning (查读)的阅读技能,用“先题后文”查读 法读文,既读得快,又做得准。

1.先读题干,审清题目,找出关键词。 2.快速浏览文章,通过关键词来定位重点查读、细读的段落
或语句。由于广告应用类文章生僻词汇较多,对于无关紧 要的生词可以略过。 3.对于一组同类广告,阅读时要注意进行信息对比。

题型技法——细节理解类之直接信息理解题

[解题流程] (以“高考典例” 第1题为例 )

请点击

第一步:确定题干中的关键词

本题题干的关键词是:Where; buy a souvenir。

第二步:根据关键词定位信息句 本题信息句是第一段中的:The store is located (位于)

upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.由信息

句中的“in Building 3”可直接得出本题答案为B。 1.Where can you buy a souvenir at Pacific Science Center?

A.In Building 1.

B.In Building 3.

C.At the Laser Dome. D.At the Denny Way entrance.

[规律方法] 1.“审读题干”抓关键
特殊疑问句形式常见表达:以when, where, what, which, who, how等疑问词开头引出的问题。

2.“定位比对”判细节 (1)从题干中提取关键性词语(题眼),题干中的人名、地名、 大写字母、时间、数字等都是定位信息的关键词,找到关键 词有利于迅速、准确地定位信息句。 (2)以关键词为线索,运用略读、跳读及查读的技巧快速在文 章中寻找与此问题相关的段落、语句,快速定位该题与哪一 段哪一句有关。 (3)仔细推敲、认真比较所给选项与文中细节的细微区别,在 准确理解细节的前提下,最后确定答案。

A

文体 词数 建议用时 实际用时 押题指数

应用文 306

7分钟

★★★

(2018届高三·合肥四校联考) Famous resorts (度假胜地) on the earth

Maldives Maldives is famed as the last paradise (乐园) on the earth.It's made up of more than 1,800 coral islands, spreading over a sea area of about 90 thousand square kilometers on the Indian Ocean.People in Maldives believe in Islam.They must observe the religious rules strictly.However, tourists don't need to follow these customs inside hotels, but they must do as the locals when they enter the community of the local people.

Jeju Island Jeju Island, also known as the “Islands of the Gods”, is the biggest island of South Korea.It is a volcanic island with a pleasant climate.Its yearly average temperature is 16℃, which makes it the most attractive vacation stop in Northeast Asia.It has gained fame as a shopping paradise.Here all the luxury brands are free of duty.Every summer thousands of tourists come here to look for the gods, enjoy the coolness of the gentle sea breeze and buy cheap luxuries.

Phuket Island Phuket Island, the biggest island of Thailand, is called a pearl on the Indian Ocean.It is world-famous for its beautiful beaches.Some are quiet and tourist-friendly, and some are as luxurious as personal vacation beaches.Some are famous for sea sports and some are attractive to lovers of evening entertainments.Therefore, you'll have a good time here whether you're single or accompanied by your friends.

Hayman Island Hayman Island, a secret vacation island, is one of the coral islands that make up the Great Barrier Reef.Every year thousands of tourists come here to admire the beauty of the tropic sea and the charming scene of the Great Barrier Reef.However, they seldom see any waiters and waitresses around as they work in and travel through a special tunnel (通 道).This is why it's called the most secret resort.
语篇解读:本文主要介绍了几个著名的旅游度假胜地。

1.If you intend to do some shopping besides sightseeing,

________ maybe is your best choice.

A.Maldives

B.Phuket Island

C.Jeju Island

D.Hayman Island

解析:细节理解题。根据第二段的“the most attractive

vacation stop”和“It has gained fame as a shopping

paradise.Here all the luxury brands are free of duty.”可

知,在济州岛除了可以欣赏美景之外,还可以购物。 答案:C

2.Tourists should ________ in Maldives when getting out of the hotels. A.follow the local rules B.watch out for sharks C.stay in secret tunnels D.stay away from the local people 解析:细节理解题。根据第一段的“However, tourists don't need to follow these customs inside hotels, but they must do as the locals when they enter the community of the local people.” 可知,到马尔代夫旅游的人在当地社区时要入乡随俗。 答案:A

3.Phuket Island is regarded as ________ by tourists. A.the Islands of the Gods B.a pearl on the Indian Ocean C.a secret vacation island D.the last paradise on the earth 解析:细节理解题。根据第三段的“Phuket Island, the biggest island of Thailand, is called a pearl on the Indian Ocean.”可知,普吉岛被旅游者称为印度洋上的一颗珍珠。 答案:B

4.Tourists think Hayman Island is secret because ________. A.they are strictly limited within the hotel B.they aren't allowed to swim in the sea C.they are forbidden to bargain in the market D.they can't meet servants around them
解析:细节理解题。根据最后一段的“However, they seldom see any waiters and waitresses around as they work in and travel through a special tunnel (通道).”可知,答案为D项。 答案:D

文体

B
词数 建议用时 实际用时 押题指数

应用文 296

6分钟

★★★

(2018届高三·郑州六校摸底)

English Conversation

Leader: Mandi Ashmore english@ iwc-lausanne.org We meet on Mondays at 14:30 at the IWC clubhouse. We

chat for about an hour and discuss everything. Mandi asks

“students” to contact her on Monday to confirm the class as

sometimes she needs to cancel for various reasons or occasionally she may choose to hold the class at a different venue (举办地点) or

at an earlier time for us to be able to have lunch together.

French Conversation, Advanced Beginner Leader: Marielle Sulmoni frenchconvo@ iwc-lausanne.org I'm French (born in Bordeaux) and Swiss by marriage. I hold an advanced beginners' French conversation class on Tuesday afternoons from 14:30-16:00. We meet weekly at the clubhouse in a friendly atmosphere. I hope to help you use your knowledge of French, allowing you to speak with no fear of making mistakes, which in time will become fewer and fewer.

French Language Lab, Beginner Leader: Maija Remlinger frenchlab@ iwc-lausanne.org The group meets on Thursday afternoons from 15:00-16: 30 at the clubhouse. The first half of the class is devoted to reading out loud from the book “Easy French Reader”, working on proper pronunciation and phrasing. During the second half, we listen to audio recordings from “New French with Ease” and work on oral comprehension.

French Conversation, Advanced Leader: Juliette Brull french@ iwc-lausanne.org We meet every Tuesday at the IWC clubhouse from 9:30- 11:00. Most of our time is devoted to very lively discussions about current events and various topics. We also read a book written by a French author and sometimes we see a French movie.

语篇解读:本文是一篇应用文,主要介绍了四个语言学习俱乐部, 内容包括俱乐部的负责人、联系方式以及俱乐部的活动。 5.Why are you advised to contact Mandi?
A.To check the arrangement. B.To exchange ideas. C.To decide the topics. D.To ask for leave. 解析:细节理解题。根据English Conversation中的“contact her on Monday to confirm the class ...”可知,与 Mandi 联系是为 了确认俱乐部的课程安排。 答案:A

6.Which of the clubs focuses mainly on the basic knowledge of language? A.English Conversation. B.French Conversation, Advanced Beginner. C.French Language Lab, Beginner. D.French Conversation, Advanced. 解析:细节理解题。根据 French Language Lab, Beginner中的“working on proper pronunciation and phrasing”和“work on oral comprehension”可知,该俱乐 部更注重基础语言知识的学习。 答案:C

7.Who will you get in touch with if you like watching French films?

A.Mandi Ashmore.

B.Marielle Sulmoni.

C.Maija Remlinger.

D.Juliette Brull.

解析:细节理解题。根据French Conversation, Advanced中的

“sometimes we see a French movie”以及“Leader: Juliette Brull”

可知,该俱乐部有时会观看法国电影,其负责人为Juliette

Brull。

答案:D

文体 应用文

词数 226

C 建议用时
6分钟

实际用时

押题指数 ★★★★

(2017·云南省第一次高中毕业生统一检测)

City College Union Inc Secretary/Typist
The Union is a student-run organization with a permanent staff of 20.Typing speed: at least 60 wpm.
The ability to take shorthand dictation and a working knowledge of filling procedures are essential requirements.

The basic salary for the position is $18,500 per year. Enquires to R.Barbar 387-5075. Emu Airline Secretary Emu Airline is now offering a part-time position for a secretary. The position offers at least 20 hours' work a week, with a view to full-time work in the future.Monthly salary is about $1,400. Phone 899-3264 for an appointment.

Word Processor Operator (full-time)
We need an operator to work in an office associated with the building industry.Only experienced operators are expected to apply.
Starting salary: $17,950 yearly. Apply in writing to:The Personnel Officer Hill Morgan Pty Ltd 38 Green Hill Rd.Kensington 2033.

Sewing Machinist Wanted Jeans Industry
We are an expanding clothing company located south of the city.Our products include jeans, skirts, shorts and so on.We are looking for sewing machine operators.
The factory works a 38-hour week over 4-5 days.Wages for this are $18,050 per year.Wages and conditions are in line with the current industrial award.
If you are interested, come over and pick up an application form from Ripper Jeans, 23 North Ave, Beaudesert.

语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了四则招聘启事。 8.What do these four advertisements have in common? A.Each of them is commented by their manager. B.They are located in the south of the same city. C.Their companies are introduced in detail. D.They all want people in the proper position. 解析:推理判断题。通过浏览全文可知,本文是四则招聘启事, 所以它们的共同之处就是关于某一个职位招聘合适的人才。
答案:D

9.The applicants for the post of a secretary in City College
Union Inc should have the following qualities EXCEPT_____. A.ability of organization B.knowledge about filling the form C.typing skill D.writing rapidly 解析:细节理解题。根据第一则招聘启事中“Typing speed: at least 60 wpm.”和“The ability to take shorthand dictation
and a working knowledge of filling procedures are essential requirements.”可知,这个职位对A选项没有要求。 答案:A

10.The attractiveness of the post in Emu Airline is ________. A.its promising future B.its free flying C.its good salary D.its nice working conditions 解析:细节理解题。根据第二则招聘启事中“...with a view to full-time work in the future ...”可知,这一兼职工作可以成为 未来的全职工作。B、D两项在文中没有提及,而在薪水方面 又比其他三个职位少,所以排除C。 答案:A

11.If you want to be a sewing machine operator, you may contact

this company by ________.

A.visit

B.fax

C.phone

D.email

解析:细节理解题。根据最后一段come over可知,想要申请

这个职位需要到Ripper Jeans, 23 North Ave, Beaudesert领取

申请表,并且没有说明其他的联系方式。

答案:A

文体 应用文

词数 279

D
建议用时 7分钟

实际用时

押题指数 ★★★★

(2017·石家庄市高中毕业班第一次模拟考试)
Best Companies Shine United (Madison, Wisconsin) In the past five years, this Wisconsin-based advertising agency has shared more than $500,000 in profits with its employees through the company's ShineShares program.The agency partnered with the University of Wisconsin's oncology
department to develop the Ride, a biking event that benefits cancer research.Employees also get snacks every day, “Beer Thirty” on Thursdays, and Summer Fridays, a program that lets employees leave at noon.

GroundFloor Media (Denver, Colorado) The key for workers at this midsize public relations firm in Denver is that employees work anytime, anywhere.Headquarters are in a former warehouse downtown, near Coors Field.The offices are spread around the central space that doubles as a wet bar every Thursday when the company's “beer club” brings in a new brew.

Ergodyne (St.Paul, Minnesota) The St.Paul-based company has grown to operate out of a retired storehouse with plenty of natural light.Rules about dressing? “Wear something.” Its purpose? To create cool, comfortable, and tough safety workwear for those who need it to get the job done.Ergodyne has around 50 employees, who enjoy hot-dish cook-offs, tickets to sporting events, and at least one happy hour every quarter.

Southwest Michigan First (Kalamazoo, Michigan) It's family first at this Michigan economic development advising agency.CEO Ron Kitchens says that in the past year, the company has made a push to go green, initially started by the millennial employees who make up half the agency's workforce. A new staff position was created for the purpose of making sure every employee is able to balance working and cheering at their kids' sporting events or going fishing. 语篇解读:本文是一篇广告类应用文,主要介绍了美国四个对员 工最好的公司。它们有的和员工分享利润并给员工提供零食和啤 酒,有的鼓励员工陪伴家人,有的允许员工在任何时候任何地点 工作,有的允许员工穿着随意的衣服。

12.What's the purpose of the ShineShares program? A.To raise money for a research. B.To let employees leave earlier. C.To share the company's benefits. D.To partner with a local university.
解析:细节理解题。根据第一段第一句可知,在过去的五年时 间里,这家位于威斯康星州的广告代理公司通过ShineShares项 目和公司员工分享了五十万美元的利润;据此可知, ShineShares项目的目的在于和员工分享利润,故C项正确。 答案:C

13.What does Southwest Michigan First encourage their employees to do? A.To accompany their families. B.To create new staff positions. C.To join in cooking competitions. D.To enjoy themselves in sporting events.
解析:推理判断题。根据最后一段第一句的“It's family first ...” 和最后一句可知,该公司创立了新的职位,目的是保证每个员 工能平衡工作和在孩子的运动会中加油或钓鱼的安排;据此可 以判断,该公司鼓励员工陪伴家人,故A项正确。 答案:A

14.Which company allows its staff a flexible working time? A.Shine United. B.GroundFloor Media. C.Southwest Michigan First. D.Ergodyne. 解析:细节理解题。根据第二段第一句可知,在该中等规 模的公关公司工作的重点是员工可以在任何时间任何地点 工作;据此可知,GroundFloor Media公司允许员工有灵 活的工作时间,故B项正确。 答案:B

15.What can we know about the companies mentioned in the
text?
A.They offer employees financial support.
B.They care about employees' happiness.
C.They have strict rules about dressing.
D.They have training programs. 解析:推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了美国的 四个通过自己的政策为员工谋幸福的公司:Shine United公司 与员工分享利润,为员工提供零食;GroundFloor Media公 司允许员工有灵活的工作时间;Ergodyne公司允许员工任意 穿着以创造轻松安全的工作环境;Southwest Michigan First 公司鼓励员工陪伴家人。故B项正确。 答案:B

风,没有衣裳;时间,没有居所;它们是拥有全世界的两个穷人生活不只眼前的苟且,还有诗和远方的田野。你赤手空拳来到人世间,为了心中的那片海不顾一切。 运动太多和太少,同样的损伤体力;饮食过多与过少,同样的损伤健康;唯有适度可以产生、增进、保持体力和健康。 秋水无痕聆听落叶的情愫红尘往事呢喃起涟
漪无数心口无语奢望灿烂的孤独明月黄昏遍遍不再少年路岁月极美,在于它必然的流逝。
春花、秋月、夏日、冬雪。 你必汗流满面才得糊口,直到你归了土;因为你是从土而出的。你本是尘土,仍要归于尘土。 我始终相信,开始在内心生活得更严肃 的人,也会在外表上开始生活得更朴素。在一个奢华浪费的年代,我希望能向世界表明,人类真正需要的的东西是非常之微少的。世界上的事情,最忌讳的就是个 十全十美,你看那天上的月亮,一旦圆满了,马上就要亏厌;树上的果子,一旦熟透了,马上就要坠落。凡事总要稍留欠缺,才能持恒。 只有经历过地狱般的磨砺, 才能练就创造天堂的力量;只有流过血的手指,才能弹出世间的绝响。时光只顾催人老,不解多情,长恨离亭,滴泪春衫酒易醒。梧桐昨夜西风急,淡月朦胧,好 梦频惊,何处高楼雁一声? 如果你长时间盯着深渊,深渊也会盯着你。 所有的结局都已写好 所有的泪水也都已启程 却忽然忘了是怎么样的一个开始 在那个古老 的不再回来的夏日 无论我如何地去追索 年轻的你只如云影掠过 而你微笑的面容极浅极淡 逐渐隐没在日落后的群岚 遂翻开那发黄的扉页 命运将它装订得极为拙劣 含着泪 我一读再读 却不得不承认青春是一本太仓促的书 记忆是无花的蔷薇,永远不会败落。 我也要求你读书用功,不是因为我要你跟别人比成就,而是因为,我
希望你将来会拥有选择的权利,选择有意义,有时间的工作,而不是被迫谋生。 尽管心很累 很疲倦 我却没有理由后退 或滞留在过去与未来之间
三千年读史,不外功名利禄;九万里悟道,终归诗酒田园。 这是一个最好的时代,这是一个最坏的时代这是一个智慧的年代,这是一个愚蠢的年代;这是一个光明 的季节,这是一个黑暗的季节;这是希望之春,这是失望之冬;人们面前应有尽有,人们面前一无所有;人们正踏上天堂之路,人们正走向地狱之门。 我有所感事, 结在深深肠。 你一定要“离开”才能开展你自己。所谓父母,就是那不断对着背影既欣喜又悲伤,想追回拥抱又不敢声张的人。 心之所向 素履以往 生如逆旅 一 个人的行走范围,就是他的世界。因为爱过,所以慈悲;因为懂得,所以宽容。 刻意去找的东西,往往是找不到的。天下万物的来和去,都有他的时间。 与善人 居,如入芝兰之室,久而自芳也;与恶人居,如入鲍鱼之肆,久而自臭也。 曾经沧海难为水,除却巫山不是云。 回首向来萧瑟处,归去,也无风雨也无晴。 半生 闯荡,带来家业丰厚,儿孙满堂,行走一生的脚步,起点,终点,归根到底,都是家所在的地方,这是中国人秉持千年的信仰,朴素,但有力量。风吹不倒有根的 树我能承受多少磨难,就可以问老天要多少人生。心,若没有栖息的地方,到哪里都是流浪...如果有来生,要做一只鸟,飞越永恒,没有迷途的苦恼。东方有火红 的希望,南方有温暖的巢床,向西逐退残阳,向北唤醒芬芳。如果有来生,希望每次相遇,都能化为永恒。不乱于心,不困于情。不畏将来,不念过往。如此,安 好。 笑,全世界便与你同声笑,哭,你便独自哭。 一辈子,不说后悔,不诉离伤。上帝作证,我是真的想忘记,但上帝也知道,我是真的忘不了 如果其中一半是 百分百的话那就不是选择了而是正确答案了,一半一半,选哪一半都很困难,所以这才是选择。跟着你,在哪里,做什么,都好。眠。我倾尽一生,囚你无期。择 一人深爱,等一人终老。痴一人情深,留一世繁华。断一根琴弦,歌一曲离别。我背弃一切,共度朝夕。 人总是在接近幸福时倍感幸福,在幸福进行时却患得患失。 路过的已经路过,留下的且当珍惜 我相信,真正在乎我的人是不会被别人抢走的,无论是友情,还是爱情。我还是相信,星星会说话,石头会开花,穿过夏天的木 栅栏和冬天的风雪之后,你终会抵达! 每一个不曾起舞的日子,都是对生命的辜负。 每个清晨都像一记响亮的耳光,提醒我,若不学会遗忘,就背负绝望。 那一 年夏天的雨,像天上的星星一样多,给我美丽的晴空,我们都有小小的伤口,把年轻的爱缝缝又补补,我会一直站在你左右,陪你到最后的最后。 如果一开始就知道是这样 的结局,我不知道自己是不是会那样的奋不顾身。 黄昏是一天最美丽的时刻,愿每一颗流浪的心,在一盏灯光下,得到永远的归宿。 因为有了因为,所以有了所
以。既然已成既然,何必再说何必。想念是人最无奈的时候唯一能做的事情。你受的苦,会照亮你的路。 我希望有个如你一般的人。
如这山间清晨一般明亮清爽的人,如奔赴古城道路上阳光一般的人,温暖而不炙热,覆盖我所有肌肤。由起点到夜晚,由山野到书房,一切问题的答案都很简单。 我希望有个如你一般的人,贯彻未来,数遍生命的公路牌。 岁月极美,在于它必然的流逝。春花、秋月、夏日、冬雪说并用程这为再年余生,风雪是你,成多每内 淡是你,清贫是你,荣华是你,心底温柔是你,并用光所内为界,也是你。个人的遭遇,命运的多舛都使我被迫成熟,这一切的代价都当是日后活下去的力量。送 你的白色沙漏,是一个关于成长的礼物,如果能给你爱和感动,我是多么的幸福,我有过很多的朋友,没有谁像你一样的温柔,每当你牵起我的手,我就忘掉什么是忧愁。很 多故事不就是因为没有结局才有了继续等下去的理由。 有些人,有些事,是不是你想忘记,就真的能忘记?也许有那么一个时侯,你忽然会觉得很绝望,觉得全世界 都背弃了你,活着就是承担屈辱和痛苦。这个时候你要对自己说,没关系,很多人都是这样长大的。风平浪静的人生是中年以后的追求。当你尚在年少,你受的苦, 吃的亏,担的责,扛的罪,忍的痛,到最后都会变成光,照亮你的路。 你要做一个不动声色的大人了。不准情绪化,不准偷偷想念,不准回头看。去过自己另外的 生活。你要听话,不是所有的鱼都会生活在同一片海里。有人说,鲁迅是杂文,胡适是评论;鲁迅是酒,胡适是水。酒让人看到真性情,也看到癫狂,唯有水,才 是日常所需,是真生活。有时候会很自豪地觉得,我唯一的优势就是,比你卑微。于是自由。再也读不到传世的檄文,只剩下廊柱上龙飞凤舞的楹联。再也找不见 慷慨的遗恨,只剩下几座既可凭吊也可休息的亭台。再也不去期待历史的震颤,只有凛然安坐着的万古湖山。 呼兰河这小城里边,以前住着我的祖父,现在埋着我 的祖父。 诗意上来时,文字不要破坏它。 水,看似柔顺无骨,却能变得气势滚滚,波涌浪叠,无比强大;看似无色无味,却能挥洒出茫茫绿野,累累硕果,万紫 千红;看似自处低下,却能蒸腾九霄,为云为雨,为虹为霞…… 一切达观,都是对悲苦的省略 我们孩还发多夫道知道了,就得看不我们后心回的”家“,不是起 用看把一个有邮递区号、邮差找得到的家,后心天能们后心回的”家“,不是空于而,风每都到小是一段时光。 它们能够躲过所有凝视的目光,却躲不过那些出其
不意投来的目光。
中国人对待自然环境与外国人截然不同,外国人注意到的是人如何改变土地,而中国人关注的是土地怎样改变了人。、堂皇转眼凋零,喧腾是短命的别名。在流光 溢彩的日子里,生命被铸上妖冶的印记。托尔斯泰说:“忧来无方,窗外下雨,坐沙发,吃巧克力,读狄更斯,心情又会好起来,和世界妥协。” 成熟是一种明亮 而不刺眼的光辉,一种圆润而不腻耳的声响,一种不再需要对别人察言观色的从容,一种终于停止向周围申诉求告的大气,一种不理会喧闹的微笑,一种洗刷了偏
激的淡漠,一种无需声张的厚实,一种能够看的很远却并不陡峭的高度。我不要天堂,我只要底线。因为没有底线,就没有自由。
宠辱不惊,看庭前花开花落;去留无意,望天上云卷云舒。 如果你想知道周围有多么黑暗,你就得留意远处的微弱光线。如果我没有刀,我就不能保护你。如果我 有刀,我就不能拥抱你。“今天比昨天慈悲,今天比昨天智慧,今天比昨天快乐。这就是成功。” 没有悲剧就没有悲壮,没有悲壮就没有崇高 我们都在阴沟里, 但仍有人仰望星空。 没有人性的觉醒,权力与财富只使人更粗鄙堕落。 满地都是六便士,他却抬头看见了月亮。走出酒吧的那一刹,我被遽然刺来的阳光下了一
跳。闭上眼,我想起了我的收音机。它已经很旧很老,退役多年了。



相关推荐


友情链接: 时尚网 总结汇报 幼儿教育 小学教育 初中学习资料网