当前位置: 首页 > >

2018高考英语二轮复习阅读理解话题学案(五)人物故事类ppt课件高品质版_图文

话题学案(五) 人物故事类
人物故事类文章描述的是一件具体事情的发生、发展 和结局,通常包含时间、地点、人物、事件等。总体上来 讲,人物故事类文章的难度不大,在阅读过程中,我们一 直在某个线索的引导下,随着作者的思路去了解一个故事 或一件事情的始末,因此会感到比较轻松。题目设置往往 从故事的情节、人物或事件之间的关系、作者的意图和态 度、故事的前因和后果等方面入手,考查考生对细节的辨 识能力以及推理判断能力。

[高考典例——2015·全国卷Ⅰ阅读理解B] The freezing Northeast hasn't been a terribly fun place to
spend time this winter, so when the chance came for a weekend to Sarasota, Florida, my bags were packed before you could say “sunshine”. I left for the land of warmth and vitamin C (维生素
C), thinking of beaches and orange trees. When we touched down to blue skies and warm air, I sent up a small prayer of gratefulness. Swimming pools, wine tasting, and pink sunsets (at normal evening hours, not 4 in the afternoon) filled the weekend, but the best part — particularly to my taste, dulled by months of cold-weather root vegetables — was a 7 a.m. adventure to the Sarasota farmers' market that proved to be
more than worth the early wake-up call.

The market, which was founded in 1979, sets up its tents every Saturday from 7 a.m. to 1 p.m., rain or shine, along North Lemon and State streets. Baskets of perfect red strawberries; the red-painted sides of the Java Dawg coffee truck; and most of all, the tomatoes: amazing, large, soft and round red tomatoes.

Disappointed by many a broken, vine-ripened (蔓上成熟 的) promise, I've refused to buy winter tomatoes for years. No matter how attractive they look in the store, once I get them home they're unfailingly dry, hard, and tasteless. But I homed in, with uncertainty, on one particular table at the Brown's Grove Farm's stand, full of fresh and soft tomatoes the size of my fist. These were the real deal — and at that moment, I realized that the best part of Sarasota in winter was going to be eating things that back home in New York I wouldn't be experiencing again for months.

Delighted as I was by the tomatoes in sight, my happiness deepened when I learned that Brown's Grove Farm is one of
the suppliers for Jack Dusty, a newly opened restaurant at the Sarasota Ritz Carlton, where — luckily for me — I was planning to have dinner that very night. Without even seeing the menu, I knew I'd be ordering every tomato on it.

语篇解读:本文是一篇记叙文。作者冬季去佛罗里达州的萨拉索

塔度假,游泳池、品酒以及粉红色的晚霞都令作者陶醉不已。但

是,最吸引作者的并不是这些,那么,到底是什么呢?大家快来

读一读文章吧!

1.What did the author think of her winter life in New York?

A.Exciting.

B.Boring.

C.Relaxing.

D.Annoying.

解析:观点态度题。由第一段中的“The freezing Northeast hasn't been a terribly fun place to spend time this winter”可知, 作者厌倦了纽约的冬天,因为那里根本没有乐趣,所以可以推断 出作者认为纽约的冬天是令人厌烦、枯燥和单调的。故选B项。 答案:B

2.What made the author's getting up early worthwhile? A.Having a swim. B.Breathing in fresh air. C.Walking in the morning sun. D.Visiting a local farmers' market. 解析:细节理解题。根据题干关键信息词worthwhile可以定位到 第一段的最后一句。由“... the best part ... was a 7 a.m. adventure to the Sarasota farmers' market that proved to be more than worth the early wake-up call.”可知,作者认为,早起去参观 萨拉索塔农贸市场很值得,因此选D项。 答案:D

3.What can we learn about tomatoes sold in New York in winter?

A.They are soft.

B.They look nice.

C.They taste great.

D.They are juicy.

解析:细节理解题。由倒数第二段中的“... I've refused to buy winter

tomatoes for years.”可知,作者在纽约已经好多年不买冬季出售的西

红柿了,然后通过“No matter how attractive they look in the store,

once I get them home they're unfailingly dry, hard, and tasteless.”可

知,纽约冬季出售的西红柿只是看起来好看,但是吃着发干、很硬

而且无味。故 B 项正确。
答案:B

4.What was the author going to do that evening? A.Go to a farm. B.Check into a hotel.
C.Eat in a restaurant. D.Buy fresh vegetables. 解析:推理判断题。根据题干关键信息词“that evening”可定 位到最后一段中的“... I learned that ... to have dinner that very night.”,句中的“that very night”是关键信息词。由此可 知,这个农场是Jack Dusty(一个新开的饭馆)的一个(蔬菜和水 果)供应商,而幸运的是作者那晚正好要去这个位于“the Sarasota Ritz Carlton”的餐馆吃饭。故C项正确。答案:C

词汇积累 1.occur vi. 2.experience vt. 3.determine vt. 4.argue v. 5.eager adj. 6.focus on 7.be engaged in 8.organize an activity

发生 经历 决定;决心 争论;争辩 渴望的 集中于 忙于,专心于 组织一项活动

9.on behalf of 10.participate in 11.with satisfaction 12.arouse one's curiosity 13.lead a ... life 14.come across 15.learn basic knowledge

代表 参加 满意地 唤起某人的好奇心 过着……的生活 (偶然)遇见,碰见 学习基本知识

读文技法——行为线索读文法 抓住第一段的关键词“this winter, Sarasota, Florida, I left”,这些词汇交代了故事发生的时间、地点、人物;抓 住第二、三段中的“The market” “full of fresh and soft tomatoes” “the best part of Sarasota in winter was going to be eating things that back home in New York I wouldn't be experiencing again for months”及第四段中的“I was planning to have dinner that very night”,可迅速梳理出文 章的行文脉络:

题型技法——推理判断类之观点态度题

[解题流程] (以“高考典例” 第1题为例 ) 请点击

第一步:审题干,定信息区间

由题干中的关键词“her winter life in New York”可迅速

定位到文中第一段。

1.What did the author think of her winter life in New York?

A.Exciting.

B.Boring.

C.Relaxing.

D.Annoying.

第二步:抓关键词句,进行合理推断 由第一段中的“The freezing Northeast hasn't been a
terribly fun place to spend time this winter”可知,作者厌倦了 纽约的冬天,因为那里根本没有乐趣,同时也厌倦了冬天的根 茎蔬菜,所以可以推断出作者认为纽约的冬天是令人厌烦、枯 燥和单调的,B项符合题意。A、C两项颠倒是非,纽约的冬天 令人厌烦,而不是让人兴奋和放松;D项过度延伸,纽约的冬 天无聊是客观描述,但不至于“让人气恼”,该项夸大了作者 对纽约冬天的厌倦。

[规律方法] 1.常见设问方式
(1)What's the writer's attitude towards ...? (2)What is the author's opinion on ...?
(3)What does the author think about ...?

2.把握一个原则——忠于措辞 文章作者或文中人物对某事物所持的观点或态度往往隐含在 文章的字里行间或流露于修饰词之中,因此注意文中作者或 人物的措辞非常重要。一是要留意那些描写所处氛围的语言 及表达情感、态度或观点的词语或句子;二是要正确掌握字 里行间所隐含或流露的意思,切不可用自己的观点来代替作 者或文中人物的观点。

3.注意一个区别——中外不同 中外文化、风俗习惯有很多不同之处,在推断时应结合平时 所积累的有关英语国家的文化传统、风俗习惯等背景知识来 进行合理的推断。不能用中式思维来推演英美思维。

4.常见的有关表达作者情感态度的词语有:

(1)表示支持或肯定:positive 积极乐观的; supportive 支持的;

optimistic 乐观的;

humorous 幽默的;

enthusiastic 热情的; pleasant 愉快的。

(2)表示中立:indifferent 不感兴趣的,漠不关心的,中立的;

objective 客观的; neutral 中立的; not mentioned 未提及的。

文体 记叙文

词数 328

A 建议用时
7分钟

实际用时

押题指数 ★★★★

(2018届高三·湖北省八校第一次联考) I was born on the 17th of November 1828, in the village of Nam Ping, which is about four miles southwest of the Portuguese Colony (殖民地) of Macao, and is located on Pedro Island lying west of Macao, from which it is separated by a channel of half a mile wide.

As early as 1834, an English lady, Mrs.Gutzlaff, wife of a missionary to China, came to Macao.Supported by the Ladies'
Association in London for the promotion of female education in India and the East, she immediately took up the work of starting a girls' school for Chinese girls, which was soon followed by the opening of a boys' school.

Mrs.Gutzlaff's comprador (买办) happened to come from my village and was actually my father's friend and neighbor.It was through him that my parents heard about Mrs.Gutzlaff's school and it was doubtlessly through his influence and means that my father got me admitted into the school.It has always been a mystery to me why my parents should put me into a foreign school, instead of a traditional Confucian school, where my big brother was placed.Most certainly such a step would have been more suitable for Chinese public opinion, taste, and the wants of the country than to allow me to attend an English school.Moreover, a Chinese belief is the only

avenue in China that leads to political promotion, influence, power and wealth.I can only guess that as foreign communication with China was just beginning to grow, my parents hoped that it might be worthwhile to put one of their sons to learn English.In this way he might become an interpreter and have a more advantageous position to enter the business and diplomatic world.I am wondering if that influenced my parents to put me into Mrs.Gutzlaff's school.As to what other sequences it has eventually brought about in my later life, they were entirely left in the hands of God.

语篇解读:本文主要讲述了作者——“中国留学生之父”容闳7岁 时,父亲将他送往英国人郭士立夫人在澳门开办的一所男子学校 读书的故事。 1.How was the author admitted to Mrs.Gutzlaff's school?
A.Through his father's request. B.Through his father's friend's help. C.Through his own efforts to exams. D.Through Mrs.Gutzlaff's influence.

解析:细节理解题。根据第三段中的“It was through him that my parents heard about ...my father got me admitted into the school.”可知,作者是通过父亲的朋友的影响和帮 助才上的郭士立夫人的学校。 答案:B

2.Why did the author's parents put him into an English school? A.Because it met with Chinese public opinion. B.Because an English school was more influential. C.Because he could become a successful interpreter. D.Because foreign trade with China was developing fast. 解析:细节理解题。根据最后一段的倒数第三句“In this way he might become an interpreter and have a more advantageous position to enter the business and diplomatic world.”可知,作者的父母让他上英国学校可能是因为想让他 做翻译,以后能在外贸和外交环境中有一定的优势。
答案:C

3.What did the author think of his parents' decision to put him

into an English school? A.It was skeptical.

B.It was wonderful.

C.It was thoughtful.

D.It was mysterious.

解析:观点态度题。根据最后一段的第三句“It has always

been a mystery to me why my parents should put me into a foreign school, instead of a traditional Confucian school, where my big brother was placed.”可知,作者至今还不太明 白家人把他送到英国学校读书的原因。

答案:D

4.What does the underlined word “sequences” in the last

sentence probably mean?

A.Results.

B.Order.

C.Tricks.

D.Progress.

解析:词义猜测题。根据画线词后的“it has eventually

brought about in my later life, they were entirely left in the hands of God”可知,上了这个英国学校之后连续发生的事

情,都不是父母所能掌控的,由此可推知,此处讲的是这

件事的后果。

答案:A

B

文体

词数

建议用时 实际用时 押题指数

说明文

307

7分钟

★★★★

You may not have heard of Ashoka, but for the past 27 years, this association, founded by Bill Drayton, has fought poverty (贫困 )

and sickness, promoted education and encouraged small businesses. To support these worthy causes, Ashoka provides money for the world's most promising “changemakers” seeking to solve (解决)

urgent problems and would like to create a world in which every citizen is a changemaker.

Drayton believes that anyone can become an agent for change. The important thing is to simply give yourself permission. If you see a problem that you care about, you can help solve it. The young in particular are willing to accept this concept because at heart every child wants to grow into a happy, healthy, contributing adult. In fact, it is many young people's ambition to set up programmes or businesses that improve social conditions. An excellent example is an Ashoka project started in 1995 in Dhaka, which handled the rubbish problem facing the city, helped local farmers and provided an income for poor people there.

When Masqsood and Iftekhar began to study the problem of all the uncollected rubbish that lay in Dhaka's streets, attracting rats and disease, they discovered that 80% of it was natural waste. So they educated the poor people in the city to compost (把……制 成堆肥) this waste. They knew that they would have a market for the end product because local farmers were struggling with chemical fertilisers (化肥) which were expensive and had reduced the natural minerals in the soil over the years. At first, they were refused, but once they were able to persuade them that there was money to be made, the project took off. In 2009 sales were $14,000.

Drayton is optimistic that in ten years Ashoka will be making really serious, practical progress in bringing about social change by changing the way we look at economic development.

语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了Bill Drayton创办的名叫

“Ashoka”的扶贫济困机构。

5.Which of the following could be the best title for the passage?

A.Changemakers

B.Businessmen

C.Social Conditions

D.Rubbish Problem

解析:标题归纳题。本文主要介绍的是Ashoka这个扶贫济

困机构,该机构旨在让每一个公民都成为changemaker。

显然,贯穿文章始终的是该机构的重点项目及理念

——changemakers。故选A。

答案:A

6.The underlined word “them” in Paragraph 3 probably refers

to “________”.

A.the local farmers

B.Masqsood and Iftekhar

C.Drayton and his team

D.the poor people in Dhaka

解析:代词指代题。第三段讲的是在1995年Masqsood and

Iftekhar负责教城里的穷人们把垃圾制成堆肥,因为他们认

为这些化肥会有市场,但起初遭到拒绝,当他们说服这些

城里人这样做有钱可赚时,这一项目得以实施。故画线的

them指代“the poor people in the city”。故选D。

答案:D

7.It can be concluded from the passage that anyone can become a changemaker if he ________. A.considers Drayton's concept B.gets permission from Ashoka C.tries to improve social conditions D.is a young, happy and healthy adult 解析:推理判断题。根据第二段第三句“If you see a problem that you care about, you can help solve it.”以及第五句“In fact, it is many young people's ambition to set up programmes or businesses that improve social conditions.”综合可知选C。
答案:C

8.The author's attitude towards Ashoka's program can be

described as ________. A.changing

B.forgiving

C.cautious

D.positive

解析:观点态度题。文章对Ashoka's program自始至终充

满着赞赏之词,显然作者对此是持积极态度的。故选D。

答案:D

文体

词数

C 建议用时 实际用时 押题指数

记叙文

289

6分钟

★★★

(2017·昆明市高三复习教学质量检测)

Two weeks ago, a 7-year-old girl, Chloe Bridgewater wrote a letter to Google, expressing her interest in working for the tech company when she gets older.“Dear Google boss, my name is

Chloe and when I am bigger I would like a job with Google,”

she wrote.“I also want to work in a chocolate factory and do swimming in the Olympics.” The student said she liked

computers and had a tablet she played games on.She even

showed off a robot game that her dad gave her.

It wasn't long before Sundar Pichai, CEO of Google, replied with his own letter on Google website.In a letter dated Feb.3, Pichai wrote, “Dear Chloe, I'm glad that you like computers and robots, and hope that you will continue to learn about technology.I think if you keep working hard and follow your dreams, you can accomplish everything you set your mind to.I look forward to receiving your job application when you are finished with school!”

Her father, Andy Bridgewater told ABC News he was completely shocked that his daughter received a reply.But he wasn't surprised that she decided to write the letter in the first place.“She's got determination.She doesn't see the barriers that we face every day,” he explained.“If she wants to do it, she will set out to do it and nothing will stop her.”
The father remarked that his daughter began jumping up and down after receiving the letter.Still, he's not in a rush to send his eldest daughter off to work.“Now, my daughter is confident, although she hasn't yet fully understood that it will take more efforts than finishing her study to make it with Google,” he said.

语篇解读:本文是一篇记叙文。七岁女孩克洛伊·布里奇沃特给谷歌 CEO写信,希望长大后在谷歌公司工作,没想到却收到了谷歌 CEO桑达尔·皮查伊的回信,鼓励她努力学习,实现梦想。 9.Chloe's letter to Pichai shows us that she ________.
A.expects to be one of the Google members B.has a talent for making robots C.makes up her mind to study hard D.buries herself in computer games
解析:细节理解题。根据第一段第二句中的“when I am bigger I would like a job with Google”可知,她写信给谷歌 CEO是希望长大后能在谷歌工作,故A项正确。 答案:A

10.We can know from the text that ________. A.the girl wrote the letter to Pichai on February 3 B.there are two children in Bridgewater's family C.Andy didn't expect a reply from Pichai at all D.Google is sure to hire Chloe after her graduation 解析:推理判断题。根据第三段的第一句“Her father, Andy
Bridgewater told ABC News he was completely shocked that his daughter received a reply.”可知,安迪·布里奇沃特对于 他的女儿能收到回信很惊讶。据此可推知,安迪·布里奇沃 特根本没有指望会收到谷歌CEO的回信,故C项正确。 答案:C

11.What is the main idea of the text? A.A 7-year-old girl gets a job with Google. B.CEO of Google responds to a girl's letter. C.A father forbids his girl to work for Google. D.Google decides to employ its youngest clerk.
解析:主旨大意题。本文主要讲述七岁女孩克洛伊·布里奇 沃特给谷歌CEO写信,希望长大后在谷歌公司工作,没想 到谷歌CEO给她回了信,鼓励她努力学习,实现梦想。故 B项正确。
答案:B

文体 记叙文

词数 253

D
建议用时 6分钟

实际用时

押题指数 ★★★

(2017·石家庄高三复习教学质量检测二)

Recently I and other Red Cross volunteers met a group of

victims from Hurricane Katrina.We were there, as mental

health professionals, to offer “psychological first aid” and I was struck by the simple healing power of presence.As we walked in the gate to the shelter, we were greeted with a burst of gratitude (感激) from the first person we met.I felt appreciated, but also

guilty, because I hadn't really done anything yet.

I first realized the power of presence many years ago when a friend's mother passed away unexpectedly.I received a call saying she had just passed away.I wanted to rush down there immediately, but didn't want to intrude (打扰) on this very personal period of sadness.I was torn about what to do.Another friend with me then said, “Just go.Just be there.” I did, and I will never regret it.

Since then, I have not hesitated to be in the presence of others.Once I sat at the bedside of a young man suffering from the pain of his AIDS-related dying.He was not awake, and obviously unaware of others' presence. However, the atmosphere was by no means solemn.His family, playing guitars and singing, allowed him to be present with them as though he were still fully alive.
In my life, I am repeatedly struck by the healing power of presence.In it, none of us are truly alone.It not only is something we give to others but also changes me for the better.

语篇解读:本文主要讲述了“我”通过一些活动和经历意识到 了“到场”的重要意义。 12.Why were the hurricane victims grateful to the author?
A.Because he built shelters for them. B.Because he gave immediate first aid to them. C.Because he came to stay with them. D.Because he brought mental health professionals.

解析:细节理解题。根据第一段的第二句“We were there, as mental health professionals, to offer ‘psychological first aid’ and I was struck by the simple healing power of presence.”可知,因为“我”在他们受灾时和他们在一 起,所以他们感激“我”,故C项正确。
答案:C

13.What did the author do when his friend's mother passed away? A.He hesitated over whether to go. B.He went to his friend's at once. C.He knew what to do instantly. D.He decided not to disturb his friend.

解析:细节理解题。根据第二段中的“I wanted to rush down there immediately, but didn't want to intrude (打扰) on this very personal period of sadness.I was torn about what to do.”可知,“我”想要立即去朋友那里,但又不 愿意去打扰朋友。据此可知,当朋友的母亲去世时, “我”犹豫是否要去朋友那里。
答案:A

14.What does the underlined word “solemn” in Paragraph 3 probably mean? A.Heavy but warm. B.A little sad but cosy. C.Relaxing and delightful. D.Very serious and unhappy.

解析:词义猜测题。根据第三段最后一句中的“His family, playing guitars and singing”可知,男青年的家人在弹奏吉他 并唱歌;结合画线词所在句中的“However ...no means”和第 三段第二句中的“a young man suffering from the pain of his AIDS-related dying”可以判断,在家人的陪伴下,气氛并不 悲伤和严肃。据此可以判断,画线词意为“严肃的”,故D 项正确。 答案:D

15.What has the author learned from his experience? A.A friend in need is a friend indeed. B.Being present can make a big difference. C.The family harmony is the happiest thing in life. D.Being a volunteer can make one's life more significant. 解析:推理判断题。根据最后一段的前两句“In my life, I
am repeatedly struck by the healing power of presence.In it, none of us are truly alone.”并结合第二段的第一句可知,从 自己的经历中“我”意识到了“到场”的重要意义,故B项 正确。 答案:B

随着年岁的叠加,我们会渐渐发现:越是有智慧的人,越是谦虚,因为昂头的只是稗子,低头的才是稻子;越是富有的人,越是高贵,因为真正的富裕是灵魂上的高贵以 及精神世界的富足;越是优秀的人,越是努力,因为优秀从来不是与生俱来,从来不是一蹴而就。随着沧桑的累积,我们也会慢慢懂得:成功的路,其实并不拥挤,因为 能够坚持到底的人实在太少;所有优秀的人,其实就是活得很努力的人,所谓的胜利,其实最后就是自身价值观的胜利。人到中年,突然间醒悟许多,总算明白:人生, 只有将世间的路一一走遍,才能到尽头;生活,只有将尘世况味种种尝遍,才能熬出头。这世间,从来没有最好,只有更好。每天,总想要努力醒得比太阳还早,因为总 觉得世间万物,太阳是最能赐人力量和能量的。每当面对喷薄的日出,心中的太阳随之冉冉腾起,生命之火熊熊燃烧,生活的热情就会光芒四射。我真的难以想象,那些 从来不早起的人,一生到底能够看到几回日升?那些从来没有良好习惯的人,活到最后到底该是多么的遗憾与愧疚?曾国藩说:早晨不起,误一天的事;幼时不学,误一 生的事。尼采也说:每一个不曾起舞的日子,都是对生命的辜负。光阴易逝,岂容我待?越是努力的人,越是没有时间抱怨,越是没有工夫颓丧。每当走在黎明的曙光里, 看到那些兢兢业业清洁城市的“美容师”,我就会由衷地欣赏并在心底赞叹他们,因为他们活得很努力很认真。每当看见那些奔跑在朝霞绚烂里的晨练者,我就会从心里 为他们竖起大拇指,因为他们给自己力量的同时,也赠予他人能量。我总觉得:你可以不优秀,但你必须有认真的态度;你可以不成功,但你必须努力。这个世界上,从 来没有谁比谁更优秀,只有谁比谁更努力。我也始终认为:一个活得很努力的人,自带光芒万丈;一个人认真的样子,比任何时候都要美好;一个能够自律自控的人,他 的人生也就成功了大半。世间每一种的好,从来都只为懂得努力的人盛装而来。有时候,我真的感觉,人生的另一个名字应该叫做努力,努力了就会无悔,努力了就会无 愧;生活的另一种说法应该叫做煎熬,熬过了漫漫黑夜,天就亮了,熬过了萧萧冬日,春天就来了。人生不易,越努力越幸运;余生不长,越珍惜越精彩。人生,是一本 太仓促的书,越认真越深刻;生命,是一条无名的河,越往前越深邃。愿你不要为已逝的年华叹息,不要为前路的茫茫而裹足不前愿你相信所有的坚持总能奏响黎明的号 角,所有的努力总能孕育硕果的盛驾光临。愿你坚信越是成功的人越是不允许自己颓废散漫,越是优秀的人越是努力……生活中很多时候,我们遇到一些复杂的情况,会 很容易被眼前的障碍所蒙蔽,找不到解决问题的方法。这时候,如果能从当前的环境脱离出来,从一个新角度去解决问题,也许就会柳暗花明。一个土豪,每次出门都担 心家中被盗,想买只狼狗栓门前护院,但又不想雇人喂狗浪费银两。苦思良久后终得一法:每次出门前把WiFi修改成无密码,然后放心出门每次回来都能看到十几个人捧 着手机蹲在自家门口,从此无忧。护院,未必一定要养狗换个角度想问题,结果大不同。一位大爷到菜市场买菜,挑了3个西红柿到到秤盘,摊主秤了下:“一斤半3块 7。”大爷:“做汤不用那么多。”去掉了最大的西红柿。摊主:“一斤二两,3块。”正当身边人想提醒大爷注意秤时,大爷从容的掏出了七毛钱,拿起刚刚去掉的那个大 的西红柿,潇洒地换种算法,独辟蹊径,你会发现解决问题的另一个方法。生活中,我们特别容易陷入非A即B的思维死角,但其实,遭遇两难困境时换个角度思考,也许 就会明白:路的旁边还有路。一个鱼塘新开张,钓费100块。钓了一整天没钓到鱼,老板说凡是没钓到的就送一只鸡。很多人都去了,回来的时候每人拎着一只鸡,大家 都很高兴!觉得老板很够意思。后来,钓鱼场看门大爷告诉大家,老板本来就是个养鸡专业户,这鱼塘本来就没鱼。巧妙的去库存,还让顾客心甘情愿买单。新时代,做 营销,必须打破传统思维。孩子不愿意做爸爸留的课外作业,于是爸爸灵机一动说:儿子,我来做作业,你来检查如何?孩子高兴的答应了,并且把爸爸的“作业”认真 的检查了一遍,还列出算式给爸爸讲解了一遍不过他可能怎么也不明白为什么爸爸所有作业都做错了。巧妙转换角色,后退一步,有时候是另一种前进。一个博士群里有 人提问:一滴水从很高很高的地方自由落体下来,砸到人会不会砸伤?或砸死?群里一下就热闹起来,各种公式,各种假设,各种阻力,重力,加速度的计算,足足讨论 了近一个小时 后来,一个不小心进错群的人默默问了一句:你们没有淋过雨吗 人们常常容易被日常思维所禁锢,而忘却了最简单也是最直接的路有两个年轻人,大学毕
业后一起到广州闯天下。



相关推荐


友情链接: 时尚网 总结汇报 幼儿教育 小学教育 初中学习资料网