当前位置: 首页 > >

2018高考英语二轮复习阅读理解话题学案(一)广告应用类ppt课件全面版_图文

话题学案(一) 广告应用类

广告应用类文章与人们的日常生活密切相关,实用性 强,可以很好地考查考生提取信息和处理信息的能力,一 直是高考命题的热点题材。设题时命题者往往把原汁原 味、主题类似的几篇广告放在一起,题目设置以考查考生 对细节的快速捕捉和理解为主,同时注重考查考生对文章 写作目的和意图的推断。

[高考典例——2017·全国卷Ⅰ阅读理解A]
Pacific Science Center Guide ◆Visit Pacific Science Center's Store Don't forget to stop by Pacific Science Center's Store while you are here to pick up a wonderful science activity or souvenir to remember your visit.The store is located (位于) upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.

◆Hungry? Our exhibits will feed your mind, but what about your body? Our caféoffers a complete menu of lunch and snack options, in addition to seasonal specials.The café is located upstairs in Building 1 and is open daily until one hour before Pacific Science Center closes.

◆Rental Information Lockers are available to store any belongings during your visit.The lockers are located in Building 1 near the Information Desk and in Building 3.Pushchairs and wheelchairs are available to rent at the Information Desk and Denny Way entrance.ID required.

◆Support Pacific Science Center Since 1962, Pacific Science Center has been inspiring a passion (热情) for discovery and lifelong learning in science, math and technology. Today, Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and community events all over Washington State.It's an amazing accomplishment and one we cannot achieve without generous support from individuals, corporations, and other social organizations.Visit pacificsciencecenter.org to find various ways you can support Pacific Science Center.

语篇解读:本文是一篇应用文。文章为游客提供了去太平洋科学 中心的一些参观指南,并鼓励游客为该中心的发展捐款。

1.Where can you buy a souvenir at Pacific Science Center?

A.In Building 1.

B.In Building 3.

C.At the Laser Dome.

D.At the Denny Way entrance.

解析:细节理解题。根据第一部分“... or souvenir to remember your visit.The store is located (位于) upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.”可知,纪念品商 店在3号楼,故选B。

答案:B

2.What does Pacific Science Center do for schools?
A.Train science teachers. B.Distribute science books. C.Inspire scientific research. D.Take science to the classroom. 解析:细节理解题。根据最后一部分的“Today, Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and community events”可知,太平洋科学中心把科学教育带入课堂,故选D。 答案:D

3.What is the purpose of the last part of the text?
A.To encourage donations. B.To advertise coming events. C.To introduce special exhibits. D.To tell about the Center's history. 解析:写作意图题。根据最后一部分的标题“Support Pacific Science Center”和“Visit pacificsciencecenter.org to
find various ways you can support Pacific Science Center.” 可知,该部分的写作目的是鼓励人们以各种方式支持太平 洋科学中心,也就是捐款。 答案:A

词汇积累 1.apply vt. 2.applicant n. 3.reservation n. 4.advertise v. 5.free adj. 6.available adj. 7.output n. 8.fee n. 9.practical adj.

申请 申请者 预订;预约 做广告;登广告 免费的 可利用的 产量;输出量 费用;酬金 实际的;实践的;实用的

10.英语中常用的缩略词。如vs.(对,相对), e.g.(例如), a.m.(上午), p.m.(下午), hr.(小时), ft.(英尺), ml. (毫升), esp.(尤其,特别), m.(男性的;米;百万), f.(女性的), Rd.(路), Co.(公司)等。

读文技法——“先题后文”查读法 广告应用类短文的试题多是以获取信息为主的细节
理解题,阅读此类短文需要考生具备较好的skimming (浏 览)和scanning (查读)的阅读技能,用“先题后文”查读 法读文,既读得快,又做得准。

1.先读题干,审清题目,找出关键词。 2.快速浏览文章,通过关键词来定位重点查读、细读的段落
或语句。由于广告应用类文章生僻词汇较多,对于无关紧 要的生词可以略过。 3.对于一组同类广告,阅读时要注意进行信息对比。

题型技法——细节理解类之直接信息理解题

[解题流程] (以“高考典例” 第1题为例 )

请点击

第一步:确定题干中的关键词

本题题干的关键词是:Where; buy a souvenir。

第二步:根据关键词定位信息句 本题信息句是第一段中的:The store is located (位于)

upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.由信息

句中的“in Building 3”可直接得出本题答案为B。 1.Where can you buy a souvenir at Pacific Science Center?

A.In Building 1.

B.In Building 3.

C.At the Laser Dome. D.At the Denny Way entrance.

[规律方法] 1.“审读题干”抓关键
特殊疑问句形式常见表达:以when, where, what, which, who, how等疑问词开头引出的问题。

2.“定位比对”判细节 (1)从题干中提取关键性词语(题眼),题干中的人名、地名、 大写字母、时间、数字等都是定位信息的关键词,找到关键 词有利于迅速、准确地定位信息句。 (2)以关键词为线索,运用略读、跳读及查读的技巧快速在文 章中寻找与此问题相关的段落、语句,快速定位该题与哪一 段哪一句有关。 (3)仔细推敲、认真比较所给选项与文中细节的细微区别,在 准确理解细节的前提下,最后确定答案。

A

文体 词数 建议用时 实际用时 押题指数

应用文 306

7分钟

★★★

(2018届高三·合肥四校联考) Famous resorts (度假胜地) on the earth

Maldives Maldives is famed as the last paradise (乐园) on the earth.It's made up of more than 1,800 coral islands, spreading over a sea area of about 90 thousand square kilometers on the Indian Ocean.People in Maldives believe in Islam.They must observe the religious rules strictly.However, tourists don't need to follow these customs inside hotels, but they must do as the locals when they enter the community of the local people.

Jeju Island Jeju Island, also known as the “Islands of the Gods”, is the biggest island of South Korea.It is a volcanic island with a pleasant climate.Its yearly average temperature is 16℃, which makes it the most attractive vacation stop in Northeast Asia.It has gained fame as a shopping paradise.Here all the luxury brands are free of duty.Every summer thousands of tourists come here to look for the gods, enjoy the coolness of the gentle sea breeze and buy cheap luxuries.

Phuket Island Phuket Island, the biggest island of Thailand, is called a pearl on the Indian Ocean.It is world-famous for its beautiful beaches.Some are quiet and tourist-friendly, and some are as luxurious as personal vacation beaches.Some are famous for sea sports and some are attractive to lovers of evening entertainments.Therefore, you'll have a good time here whether you're single or accompanied by your friends.

Hayman Island Hayman Island, a secret vacation island, is one of the coral islands that make up the Great Barrier Reef.Every year thousands of tourists come here to admire the beauty of the tropic sea and the charming scene of the Great Barrier Reef.However, they seldom see any waiters and waitresses around as they work in and travel through a special tunnel (通 道).This is why it's called the most secret resort.
语篇解读:本文主要介绍了几个著名的旅游度假胜地。

1.If you intend to do some shopping besides sightseeing,

________ maybe is your best choice.

A.Maldives

B.Phuket Island

C.Jeju Island

D.Hayman Island

解析:细节理解题。根据第二段的“the most attractive

vacation stop”和“It has gained fame as a shopping

paradise.Here all the luxury brands are free of duty.”可

知,在济州岛除了可以欣赏美景之外,还可以购物。 答案:C

2.Tourists should ________ in Maldives when getting out of the hotels. A.follow the local rules B.watch out for sharks C.stay in secret tunnels D.stay away from the local people 解析:细节理解题。根据第一段的“However, tourists don't need to follow these customs inside hotels, but they must do as the locals when they enter the community of the local people.” 可知,到马尔代夫旅游的人在当地社区时要入乡随俗。 答案:A

3.Phuket Island is regarded as ________ by tourists. A.the Islands of the Gods B.a pearl on the Indian Ocean C.a secret vacation island D.the last paradise on the earth 解析:细节理解题。根据第三段的“Phuket Island, the biggest island of Thailand, is called a pearl on the Indian Ocean.”可知,普吉岛被旅游者称为印度洋上的一颗珍珠。 答案:B

4.Tourists think Hayman Island is secret because ________. A.they are strictly limited within the hotel B.they aren't allowed to swim in the sea C.they are forbidden to bargain in the market D.they can't meet servants around them
解析:细节理解题。根据最后一段的“However, they seldom see any waiters and waitresses around as they work in and travel through a special tunnel (通道).”可知,答案为D项。 答案:D

文体

B
词数 建议用时 实际用时 押题指数

应用文 296

6分钟

★★★

(2018届高三·郑州六校摸底)

English Conversation

Leader: Mandi Ashmore english@ iwc-lausanne.org We meet on Mondays at 14:30 at the IWC clubhouse. We

chat for about an hour and discuss everything. Mandi asks

“students” to contact her on Monday to confirm the class as

sometimes she needs to cancel for various reasons or occasionally she may choose to hold the class at a different venue (举办地点) or

at an earlier time for us to be able to have lunch together.

French Conversation, Advanced Beginner Leader: Marielle Sulmoni frenchconvo@ iwc-lausanne.org I'm French (born in Bordeaux) and Swiss by marriage. I hold an advanced beginners' French conversation class on Tuesday afternoons from 14:30-16:00. We meet weekly at the clubhouse in a friendly atmosphere. I hope to help you use your knowledge of French, allowing you to speak with no fear of making mistakes, which in time will become fewer and fewer.

French Language Lab, Beginner Leader: Maija Remlinger frenchlab@ iwc-lausanne.org The group meets on Thursday afternoons from 15:00-16: 30 at the clubhouse. The first half of the class is devoted to reading out loud from the book “Easy French Reader”, working on proper pronunciation and phrasing. During the second half, we listen to audio recordings from “New French with Ease” and work on oral comprehension.

French Conversation, Advanced Leader: Juliette Brull french@ iwc-lausanne.org We meet every Tuesday at the IWC clubhouse from 9:30- 11:00. Most of our time is devoted to very lively discussions about current events and various topics. We also read a book written by a French author and sometimes we see a French movie.

语篇解读:本文是一篇应用文,主要介绍了四个语言学习俱乐部, 内容包括俱乐部的负责人、联系方式以及俱乐部的活动。 5.Why are you advised to contact Mandi?
A.To check the arrangement. B.To exchange ideas. C.To decide the topics. D.To ask for leave. 解析:细节理解题。根据English Conversation中的“contact her on Monday to confirm the class ...”可知,与 Mandi 联系是为 了确认俱乐部的课程安排。 答案:A

6.Which of the clubs focuses mainly on the basic knowledge of language? A.English Conversation. B.French Conversation, Advanced Beginner. C.French Language Lab, Beginner. D.French Conversation, Advanced. 解析:细节理解题。根据 French Language Lab, Beginner中的“working on proper pronunciation and phrasing”和“work on oral comprehension”可知,该俱乐 部更注重基础语言知识的学习。 答案:C

7.Who will you get in touch with if you like watching French films?

A.Mandi Ashmore.

B.Marielle Sulmoni.

C.Maija Remlinger.

D.Juliette Brull.

解析:细节理解题。根据French Conversation, Advanced中的

“sometimes we see a French movie”以及“Leader: Juliette Brull”

可知,该俱乐部有时会观看法国电影,其负责人为Juliette

Brull。

答案:D

文体 应用文

词数 226

C 建议用时
6分钟

实际用时

押题指数 ★★★★

(2017·云南省第一次高中毕业生统一检测)

City College Union Inc Secretary/Typist
The Union is a student-run organization with a permanent staff of 20.Typing speed: at least 60 wpm.
The ability to take shorthand dictation and a working knowledge of filling procedures are essential requirements.

The basic salary for the position is $18,500 per year. Enquires to R.Barbar 387-5075. Emu Airline Secretary Emu Airline is now offering a part-time position for a secretary. The position offers at least 20 hours' work a week, with a view to full-time work in the future.Monthly salary is about $1,400. Phone 899-3264 for an appointment.

Word Processor Operator (full-time)
We need an operator to work in an office associated with the building industry.Only experienced operators are expected to apply.
Starting salary: $17,950 yearly. Apply in writing to:The Personnel Officer Hill Morgan Pty Ltd 38 Green Hill Rd.Kensington 2033.

Sewing Machinist Wanted Jeans Industry
We are an expanding clothing company located south of the city.Our products include jeans, skirts, shorts and so on.We are looking for sewing machine operators.
The factory works a 38-hour week over 4-5 days.Wages for this are $18,050 per year.Wages and conditions are in line with the current industrial award.
If you are interested, come over and pick up an application form from Ripper Jeans, 23 North Ave, Beaudesert.

语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了四则招聘启事。 8.What do these four advertisements have in common? A.Each of them is commented by their manager. B.They are located in the south of the same city. C.Their companies are introduced in detail. D.They all want people in the proper position. 解析:推理判断题。通过浏览全文可知,本文是四则招聘启事, 所以它们的共同之处就是关于某一个职位招聘合适的人才。
答案:D

9.The applicants for the post of a secretary in City College
Union Inc should have the following qualities EXCEPT_____. A.ability of organization B.knowledge about filling the form C.typing skill D.writing rapidly 解析:细节理解题。根据第一则招聘启事中“Typing speed: at least 60 wpm.”和“The ability to take shorthand dictation
and a working knowledge of filling procedures are essential requirements.”可知,这个职位对A选项没有要求。 答案:A

10.The attractiveness of the post in Emu Airline is ________. A.its promising future B.its free flying C.its good salary D.its nice working conditions 解析:细节理解题。根据第二则招聘启事中“...with a view to full-time work in the future ...”可知,这一兼职工作可以成为 未来的全职工作。B、D两项在文中没有提及,而在薪水方面 又比其他三个职位少,所以排除C。 答案:A

11.If you want to be a sewing machine operator, you may contact

this company by ________.

A.visit

B.fax

C.phone

D.email

解析:细节理解题。根据最后一段come over可知,想要申请

这个职位需要到Ripper Jeans, 23 North Ave, Beaudesert领取

申请表,并且没有说明其他的联系方式。

答案:A

文体 应用文

词数 279

D
建议用时 7分钟

实际用时

押题指数 ★★★★

(2017·石家庄市高中毕业班第一次模拟考试)
Best Companies Shine United (Madison, Wisconsin) In the past five years, this Wisconsin-based advertising agency has shared more than $500,000 in profits with its employees through the company's ShineShares program.The agency partnered with the University of Wisconsin's oncology
department to develop the Ride, a biking event that benefits cancer research.Employees also get snacks every day, “Beer Thirty” on Thursdays, and Summer Fridays, a program that lets employees leave at noon.

GroundFloor Media (Denver, Colorado) The key for workers at this midsize public relations firm in Denver is that employees work anytime, anywhere.Headquarters are in a former warehouse downtown, near Coors Field.The offices are spread around the central space that doubles as a wet bar every Thursday when the company's “beer club” brings in a new brew.

Ergodyne (St.Paul, Minnesota) The St.Paul-based company has grown to operate out of a retired storehouse with plenty of natural light.Rules about dressing? “Wear something.” Its purpose? To create cool, comfortable, and tough safety workwear for those who need it to get the job done.Ergodyne has around 50 employees, who enjoy hot-dish cook-offs, tickets to sporting events, and at least one happy hour every quarter.

Southwest Michigan First (Kalamazoo, Michigan) It's family first at this Michigan economic development advising agency.CEO Ron Kitchens says that in the past year, the company has made a push to go green, initially started by the millennial employees who make up half the agency's workforce. A new staff position was created for the purpose of making sure every employee is able to balance working and cheering at their kids' sporting events or going fishing. 语篇解读:本文是一篇广告类应用文,主要介绍了美国四个对员 工最好的公司。它们有的和员工分享利润并给员工提供零食和啤 酒,有的鼓励员工陪伴家人,有的允许员工在任何时候任何地点 工作,有的允许员工穿着随意的衣服。

12.What's the purpose of the ShineShares program? A.To raise money for a research. B.To let employees leave earlier. C.To share the company's benefits. D.To partner with a local university.
解析:细节理解题。根据第一段第一句可知,在过去的五年时 间里,这家位于威斯康星州的广告代理公司通过ShineShares项 目和公司员工分享了五十万美元的利润;据此可知, ShineShares项目的目的在于和员工分享利润,故C项正确。 答案:C

13.What does Southwest Michigan First encourage their employees to do? A.To accompany their families. B.To create new staff positions. C.To join in cooking competitions. D.To enjoy themselves in sporting events.
解析:推理判断题。根据最后一段第一句的“It's family first ...” 和最后一句可知,该公司创立了新的职位,目的是保证每个员 工能平衡工作和在孩子的运动会中加油或钓鱼的安排;据此可 以判断,该公司鼓励员工陪伴家人,故A项正确。 答案:A

14.Which company allows its staff a flexible working time? A.Shine United. B.GroundFloor Media. C.Southwest Michigan First. D.Ergodyne. 解析:细节理解题。根据第二段第一句可知,在该中等规 模的公关公司工作的重点是员工可以在任何时间任何地点 工作;据此可知,GroundFloor Media公司允许员工有灵 活的工作时间,故B项正确。 答案:B

15.What can we know about the companies mentioned in the
text?
A.They offer employees financial support.
B.They care about employees' happiness.
C.They have strict rules about dressing.
D.They have training programs. 解析:推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了美国的 四个通过自己的政策为员工谋幸福的公司:Shine United公司 与员工分享利润,为员工提供零食;GroundFloor Media公 司允许员工有灵活的工作时间;Ergodyne公司允许员工任意 穿着以创造轻松安全的工作环境;Southwest Michigan First 公司鼓励员工陪伴家人。故B项正确。 答案:B

只要我们坚持了,就没有克服不了的困难。或许,为了将来,为了自己的发展,我们会把一件事情想得非常透彻,对自己越来越严,要求越来越高,对任何机会都不曾错过,其 目的也只不过是不让自己随时陷入逆境与失去那种面对困难不曾屈服的精神。但有时,“千里之行,始于足下。”我们更需要用时间持久的用心去做一件事情,让自己其中那小 小的浅浅的进步,来击破打破突破自己那本以为可以高枕无忧十分舒适的区域,强迫逼迫自己一刻不停的马不停蹄的一直向前走,向前看,向前进。所有的未来,都是靠脚步去 丈量。没有走,怎么知道,不可能;没有去努力,又怎么知道不能实现?幸福都是奋斗出来的。那不如,生活中、工作中,就让这“幸福都是奋斗出来的”完完全全彻彻底底的 渗入我们的心灵,着心、心平气和的去体验、去察觉这一种灵魂深处的安详,侧耳聆听这仅属于我们自己生命最原始最动人的节奏。但,这种聆听,它绝不是仅限于、执着于 “我”,而是观察一种生命状态能够扩展和超脱到什么程度,也就是那“幸福都是奋斗出来的”深处又会是如何?生命不止,奋斗不息!又或者,对于很多优秀的人来说,我们 奋斗了一辈子,拼搏了一辈子,也只是人家的起点。可是,这微不足道的进步,对于我们来说,却是幸福的,也是知足的,因为我们清清楚楚的知道自己需要的是什么,隐隐约 约的感觉到自己的人生正把握在自己手中,并且这一切还是通过我们自己勤勤恳恳努力,去积极争取的!“宝剑锋从磨砺出,梅花香自苦寒来。”当我们坦然接受这人生的终局, 或许,这无所皈依的心灵就有了归宿,这生命中觅寻处那真正的幸福、真正的清香也就从此真正的灿烂了我们的人生。一生有多少属于我们的时光?陌上的花,落了又开了,开 了又落了。无数个岁月就这样在悄无声息的时光里静静的流逝。童年的玩伴,曾经的天真,只能在梦里回味,每回梦醒时分,总是多了很多伤感。不知不觉中,走过了青春年少, 走过了人世间风风雨雨。爱过了,恨过了,哭过了,笑过了,才渐渐明白,酸甜苦辣咸才是人生的真味!生老病死是自然规律。所以,面对生活中经历的一切顺境和逆境都学会 了坦然承受,面对突然而至的灾难多了一份从容和冷静。这世上没有什么不能承受的,只要你有足够的坚强!这世上没有什么不能放下的,只要你有足够的胸襟! 一生有多少 属于我们的时光?当你为今天的落日而感伤流泪的时候,你也将错过了明日的旭日东升;当你为过去的遗憾郁郁寡欢,患得患失的时候,你也将忽略了沿途美丽的风景,淡漠了 对未来美好生活的憧憬。没有十全十美的生活,没有一帆风顺的旅途。波平浪静的人生太乏味,抑郁忧伤的人生少欢乐,风雨过后的彩虹最绚丽,历经磨砺的生命才丰盈而深刻。 见过了各样的人生:有的轻浮,有的踏实;有的喧哗,有的落寞;有的激扬,有的低回。肉体凡胎的我们之所以苦恼或喜悦,大都是缘于生活里的际遇沉浮,走不出个人心里的 藩篱。也许我们能挺得过物质生活的匮乏,却不能抵挡住内心的种种纠结。其实幸福和欢乐大多时候是对人对事对生活的一种态度,一花一世界,一树一菩提,就是一粒小小的 沙子,也有自己精彩的乾坤。如果想到我们终有一天会灰飞烟灭,一切象风一样无影亦无踪,还去争个什么?还去抱怨什么?还要烦恼什么?未曾生我谁是我?生我之时我是谁? 长大成人方是我,合眼朦胧又是谁?一生真的没有多少时光,何必要和生活过不去,和自己过不去呢。你在与不在,太阳每天都会照常升起;你愁与不愁,生活都将要继续。时
光不会因你而停留,你却会随着光阴而老去。
有些事情注定会发生,有的结局早已就预见,那么就改变你可以改变的,适应你必须去适应的。面对幸与不幸,换一个角度,改变一种思维,也许心空就不再布满阴霾,头上就 是一片蔚蓝的天。一生能有多少属于我们的时光,很多事情,很多人已经渐渐模糊。而能随着岁月积淀下来,在心中无法忘却的,一定是触动心灵,甚至是刻骨铭心的,无论是 伤痛是欢愉。人生无论是得意还是失意,都不要错过了清早的晨曦,正午的骄阳,夕阳的绚烂,暮色中的朦胧。经历过很多世态炎凉之后,你终于能懂得:谁会在乎你?你又何 必要别人去在乎?生于斯世,赤条条的来,也将身无长物的离开,你在世上得到的,失去的,最终都会化作尘埃。原本就不曾带来什么,所以也谈不到失去什么,因此,对自己 经历的幸与不幸都应怀有一颗平常心有一颗平常心,面对人生小小的不如意或是飞来横祸就能坦然接受,知道人有旦夕祸福,这和命运没什么关系;有一颗平常心,面对台下的 鲜花掌声和头上的光环,身上的浮名都能清醒看待。花不常开,人不常在。再热闹华美的舞台也有谢幕的时候;再奢华的宴席,悠扬的乐曲,总有曲终人散的时刻。春去秋来, 我们无法让季节停留;同样如同季节一样无法挽留的还有我们匆匆的人生。谁会在乎你?生养我们的父母。纵使我们有千般不是,纵使我们变成了穷光蛋,唯有父母会依然在乎! 为你愁,为你笑,为你牵挂,为你满足。这风云变幻的世界,除了父母,不敢在断言还会有谁会永远的在乎你!看惯太多海誓山盟的感情最后星流云散;看过太多翻云覆雨的友 情灰飞烟灭。你春风得意时前呼后拥的都来锦上添花;你落寞孤寂时,曾见几人焦急赶来为你雪中送炭。其实,谁会在乎你?除了父母,只有你自己。父母待你再好,总要有离 开的时日;再恩爱夫妻,有时也会劳燕分飞,孩子之于你,就如同你和父母;管鲍贫交,俞伯牙和钟子期,这样的肝胆相照,从古至今有几人?不是把世界想的太悲观,世事白 云苍狗,要在纷纷扰扰的生活中,懂得爱惜自己。不羡慕如昙花一现的的流星,虽然灿烂,却是惊鸿一瞥;宁愿做一颗小小的暗淡的星子,即使不能同日月争辉,也有自己无可 取代的位置其实,也不该让每个人都来在乎自己,每个人的人生都是单行道,世上绝没有两片完全相同的树叶。大家生活得都不容易,都有自己方向。相识就是缘分吧,在一起 的时候,要多想着能为身边的人做点什么,而不是想着去得到和索取。与人为善,以直报怨,我们就会内心多一份宁静,生活多一份和谐没有谁会在乎你的时候,要学会每时每 刻的在乎自己。在不知不觉间,已经走到了人生的分水岭,回望过去生活的点滴,路也茫茫,心也茫茫。少不更事的年龄,做出了一件件现在想来啼笑皆非的事情:斜阳芳草里, 故作深沉地独对晚风夕照;风萧萧兮,渴望成为一代侠客;一遍遍地唱着罗大佑的《童年》,期待着做那个高年级的师兄;一天天地幻想,生活能轰轰烈烈。没有刀光剑影,没 有死去活来,青春就在浑浑噩噩、懵懵懂懂中悄然滑过。等到发觉逝去的美好,年华的可贵,已经被无可奈何地推到了滚滚红尘。从此,青春就一去不回头。没有了幻想和冲动, 日子就像白开水一样平淡,寂寞地走过一天天,一年年。涉世之初,还有几分棱角,有几许豪情。在碰了壁,折了腰之后,终于明白,生活不是童话,世上本没有白雪公主和青 蛙王子,原本是一张白纸似的人生,开始被染上了光怪陆离的色彩。你情愿也罢,被情愿也罢,生存,就要适应身不由己,言不由衷的生活。人到中年,突然明白了许多:人生 路漫漫,那是说给还不知道什么叫人生的人说的,人生其实很短暂,百年一瞬间;世事难预料,是至理名言,这一辈子,你遇见了谁,擦肩而过了谁,谁会是你真心的良朋益友,
谁会和你牵手相伴一生,



相关推荐


友情链接: 时尚网 总结汇报 幼儿教育 小学教育 初中学习资料网