当前位置: 首页 > >

2018高考英语二轮复习阅读理解话题学案(一)广告应用类ppt课件高品质版_图文

话题学案(一) 广告应用类

广告应用类文章与人们的日常生活密切相关,实用性 强,可以很好地考查考生提取信息和处理信息的能力,一 直是高考命题的热点题材。设题时命题者往往把原汁原 味、主题类似的几篇广告放在一起,题目设置以考查考生 对细节的快速捕捉和理解为主,同时注重考查考生对文章 写作目的和意图的推断。

[高考典例——2017·全国卷Ⅰ阅读理解A]
Pacific Science Center Guide ◆Visit Pacific Science Center's Store Don't forget to stop by Pacific Science Center's Store while you are here to pick up a wonderful science activity or souvenir to remember your visit.The store is located (位于) upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.

◆Hungry? Our exhibits will feed your mind, but what about your body? Our caféoffers a complete menu of lunch and snack options, in addition to seasonal specials.The café is located upstairs in Building 1 and is open daily until one hour before Pacific Science Center closes.

◆Rental Information Lockers are available to store any belongings during your visit.The lockers are located in Building 1 near the Information Desk and in Building 3.Pushchairs and wheelchairs are available to rent at the Information Desk and Denny Way entrance.ID required.

◆Support Pacific Science Center Since 1962, Pacific Science Center has been inspiring a passion (热情) for discovery and lifelong learning in science, math and technology. Today, Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and community events all over Washington State.It's an amazing accomplishment and one we cannot achieve without generous support from individuals, corporations, and other social organizations.Visit pacificsciencecenter.org to find various ways you can support Pacific Science Center.

语篇解读:本文是一篇应用文。文章为游客提供了去太平洋科学 中心的一些参观指南,并鼓励游客为该中心的发展捐款。

1.Where can you buy a souvenir at Pacific Science Center?

A.In Building 1.

B.In Building 3.

C.At the Laser Dome.

D.At the Denny Way entrance.

解析:细节理解题。根据第一部分“... or souvenir to remember your visit.The store is located (位于) upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.”可知,纪念品商 店在3号楼,故选B。

答案:B

2.What does Pacific Science Center do for schools?
A.Train science teachers. B.Distribute science books. C.Inspire scientific research. D.Take science to the classroom. 解析:细节理解题。根据最后一部分的“Today, Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and community events”可知,太平洋科学中心把科学教育带入课堂,故选D。 答案:D

3.What is the purpose of the last part of the text?
A.To encourage donations. B.To advertise coming events. C.To introduce special exhibits. D.To tell about the Center's history. 解析:写作意图题。根据最后一部分的标题“Support Pacific Science Center”和“Visit pacificsciencecenter.org to
find various ways you can support Pacific Science Center.” 可知,该部分的写作目的是鼓励人们以各种方式支持太平 洋科学中心,也就是捐款。 答案:A

词汇积累 1.apply vt. 2.applicant n. 3.reservation n. 4.advertise v. 5.free adj. 6.available adj. 7.output n. 8.fee n. 9.practical adj.

申请 申请者 预订;预约 做广告;登广告 免费的 可利用的 产量;输出量 费用;酬金 实际的;实践的;实用的

10.英语中常用的缩略词。如vs.(对,相对), e.g.(例如), a.m.(上午), p.m.(下午), hr.(小时), ft.(英尺), ml. (毫升), esp.(尤其,特别), m.(男性的;米;百万), f.(女性的), Rd.(路), Co.(公司)等。

读文技法——“先题后文”查读法 广告应用类短文的试题多是以获取信息为主的细节
理解题,阅读此类短文需要考生具备较好的skimming (浏 览)和scanning (查读)的阅读技能,用“先题后文”查读 法读文,既读得快,又做得准。

1.先读题干,审清题目,找出关键词。 2.快速浏览文章,通过关键词来定位重点查读、细读的段落
或语句。由于广告应用类文章生僻词汇较多,对于无关紧 要的生词可以略过。 3.对于一组同类广告,阅读时要注意进行信息对比。

题型技法——细节理解类之直接信息理解题

[解题流程] (以“高考典例” 第1题为例 )

请点击

第一步:确定题干中的关键词

本题题干的关键词是:Where; buy a souvenir。

第二步:根据关键词定位信息句 本题信息句是第一段中的:The store is located (位于)

upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.由信息

句中的“in Building 3”可直接得出本题答案为B。 1.Where can you buy a souvenir at Pacific Science Center?

A.In Building 1.

B.In Building 3.

C.At the Laser Dome. D.At the Denny Way entrance.

[规律方法] 1.“审读题干”抓关键
特殊疑问句形式常见表达:以when, where, what, which, who, how等疑问词开头引出的问题。

2.“定位比对”判细节 (1)从题干中提取关键性词语(题眼),题干中的人名、地名、 大写字母、时间、数字等都是定位信息的关键词,找到关键 词有利于迅速、准确地定位信息句。 (2)以关键词为线索,运用略读、跳读及查读的技巧快速在文 章中寻找与此问题相关的段落、语句,快速定位该题与哪一 段哪一句有关。 (3)仔细推敲、认真比较所给选项与文中细节的细微区别,在 准确理解细节的前提下,最后确定答案。

A

文体 词数 建议用时 实际用时 押题指数

应用文 306

7分钟

★★★

(2018届高三·合肥四校联考) Famous resorts (度假胜地) on the earth

Maldives Maldives is famed as the last paradise (乐园) on the earth.It's made up of more than 1,800 coral islands, spreading over a sea area of about 90 thousand square kilometers on the Indian Ocean.People in Maldives believe in Islam.They must observe the religious rules strictly.However, tourists don't need to follow these customs inside hotels, but they must do as the locals when they enter the community of the local people.

Jeju Island Jeju Island, also known as the “Islands of the Gods”, is the biggest island of South Korea.It is a volcanic island with a pleasant climate.Its yearly average temperature is 16℃, which makes it the most attractive vacation stop in Northeast Asia.It has gained fame as a shopping paradise.Here all the luxury brands are free of duty.Every summer thousands of tourists come here to look for the gods, enjoy the coolness of the gentle sea breeze and buy cheap luxuries.

Phuket Island Phuket Island, the biggest island of Thailand, is called a pearl on the Indian Ocean.It is world-famous for its beautiful beaches.Some are quiet and tourist-friendly, and some are as luxurious as personal vacation beaches.Some are famous for sea sports and some are attractive to lovers of evening entertainments.Therefore, you'll have a good time here whether you're single or accompanied by your friends.

Hayman Island Hayman Island, a secret vacation island, is one of the coral islands that make up the Great Barrier Reef.Every year thousands of tourists come here to admire the beauty of the tropic sea and the charming scene of the Great Barrier Reef.However, they seldom see any waiters and waitresses around as they work in and travel through a special tunnel (通 道).This is why it's called the most secret resort.
语篇解读:本文主要介绍了几个著名的旅游度假胜地。

1.If you intend to do some shopping besides sightseeing,

________ maybe is your best choice.

A.Maldives

B.Phuket Island

C.Jeju Island

D.Hayman Island

解析:细节理解题。根据第二段的“the most attractive

vacation stop”和“It has gained fame as a shopping

paradise.Here all the luxury brands are free of duty.”可

知,在济州岛除了可以欣赏美景之外,还可以购物。 答案:C

2.Tourists should ________ in Maldives when getting out of the hotels. A.follow the local rules B.watch out for sharks C.stay in secret tunnels D.stay away from the local people 解析:细节理解题。根据第一段的“However, tourists don't need to follow these customs inside hotels, but they must do as the locals when they enter the community of the local people.” 可知,到马尔代夫旅游的人在当地社区时要入乡随俗。 答案:A

3.Phuket Island is regarded as ________ by tourists. A.the Islands of the Gods B.a pearl on the Indian Ocean C.a secret vacation island D.the last paradise on the earth 解析:细节理解题。根据第三段的“Phuket Island, the biggest island of Thailand, is called a pearl on the Indian Ocean.”可知,普吉岛被旅游者称为印度洋上的一颗珍珠。 答案:B

4.Tourists think Hayman Island is secret because ________. A.they are strictly limited within the hotel B.they aren't allowed to swim in the sea C.they are forbidden to bargain in the market D.they can't meet servants around them
解析:细节理解题。根据最后一段的“However, they seldom see any waiters and waitresses around as they work in and travel through a special tunnel (通道).”可知,答案为D项。 答案:D

文体

B
词数 建议用时 实际用时 押题指数

应用文 296

6分钟

★★★

(2018届高三·郑州六校摸底)

English Conversation

Leader: Mandi Ashmore english@ iwc-lausanne.org We meet on Mondays at 14:30 at the IWC clubhouse. We

chat for about an hour and discuss everything. Mandi asks

“students” to contact her on Monday to confirm the class as

sometimes she needs to cancel for various reasons or occasionally she may choose to hold the class at a different venue (举办地点) or

at an earlier time for us to be able to have lunch together.

French Conversation, Advanced Beginner Leader: Marielle Sulmoni frenchconvo@ iwc-lausanne.org I'm French (born in Bordeaux) and Swiss by marriage. I hold an advanced beginners' French conversation class on Tuesday afternoons from 14:30-16:00. We meet weekly at the clubhouse in a friendly atmosphere. I hope to help you use your knowledge of French, allowing you to speak with no fear of making mistakes, which in time will become fewer and fewer.

French Language Lab, Beginner Leader: Maija Remlinger frenchlab@ iwc-lausanne.org The group meets on Thursday afternoons from 15:00-16: 30 at the clubhouse. The first half of the class is devoted to reading out loud from the book “Easy French Reader”, working on proper pronunciation and phrasing. During the second half, we listen to audio recordings from “New French with Ease” and work on oral comprehension.

French Conversation, Advanced Leader: Juliette Brull french@ iwc-lausanne.org We meet every Tuesday at the IWC clubhouse from 9:30- 11:00. Most of our time is devoted to very lively discussions about current events and various topics. We also read a book written by a French author and sometimes we see a French movie.

语篇解读:本文是一篇应用文,主要介绍了四个语言学习俱乐部, 内容包括俱乐部的负责人、联系方式以及俱乐部的活动。 5.Why are you advised to contact Mandi?
A.To check the arrangement. B.To exchange ideas. C.To decide the topics. D.To ask for leave. 解析:细节理解题。根据English Conversation中的“contact her on Monday to confirm the class ...”可知,与 Mandi 联系是为 了确认俱乐部的课程安排。 答案:A

6.Which of the clubs focuses mainly on the basic knowledge of language? A.English Conversation. B.French Conversation, Advanced Beginner. C.French Language Lab, Beginner. D.French Conversation, Advanced. 解析:细节理解题。根据 French Language Lab, Beginner中的“working on proper pronunciation and phrasing”和“work on oral comprehension”可知,该俱乐 部更注重基础语言知识的学习。 答案:C

7.Who will you get in touch with if you like watching French films?

A.Mandi Ashmore.

B.Marielle Sulmoni.

C.Maija Remlinger.

D.Juliette Brull.

解析:细节理解题。根据French Conversation, Advanced中的

“sometimes we see a French movie”以及“Leader: Juliette Brull”

可知,该俱乐部有时会观看法国电影,其负责人为Juliette

Brull。

答案:D

文体 应用文

词数 226

C 建议用时
6分钟

实际用时

押题指数 ★★★★

(2017·云南省第一次高中毕业生统一检测)

City College Union Inc Secretary/Typist
The Union is a student-run organization with a permanent staff of 20.Typing speed: at least 60 wpm.
The ability to take shorthand dictation and a working knowledge of filling procedures are essential requirements.

The basic salary for the position is $18,500 per year. Enquires to R.Barbar 387-5075. Emu Airline Secretary Emu Airline is now offering a part-time position for a secretary. The position offers at least 20 hours' work a week, with a view to full-time work in the future.Monthly salary is about $1,400. Phone 899-3264 for an appointment.

Word Processor Operator (full-time)
We need an operator to work in an office associated with the building industry.Only experienced operators are expected to apply.
Starting salary: $17,950 yearly. Apply in writing to:The Personnel Officer Hill Morgan Pty Ltd 38 Green Hill Rd.Kensington 2033.

Sewing Machinist Wanted Jeans Industry
We are an expanding clothing company located south of the city.Our products include jeans, skirts, shorts and so on.We are looking for sewing machine operators.
The factory works a 38-hour week over 4-5 days.Wages for this are $18,050 per year.Wages and conditions are in line with the current industrial award.
If you are interested, come over and pick up an application form from Ripper Jeans, 23 North Ave, Beaudesert.

语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了四则招聘启事。 8.What do these four advertisements have in common? A.Each of them is commented by their manager. B.They are located in the south of the same city. C.Their companies are introduced in detail. D.They all want people in the proper position. 解析:推理判断题。通过浏览全文可知,本文是四则招聘启事, 所以它们的共同之处就是关于某一个职位招聘合适的人才。
答案:D

9.The applicants for the post of a secretary in City College
Union Inc should have the following qualities EXCEPT_____. A.ability of organization B.knowledge about filling the form C.typing skill D.writing rapidly 解析:细节理解题。根据第一则招聘启事中“Typing speed: at least 60 wpm.”和“The ability to take shorthand dictation
and a working knowledge of filling procedures are essential requirements.”可知,这个职位对A选项没有要求。 答案:A

10.The attractiveness of the post in Emu Airline is ________. A.its promising future B.its free flying C.its good salary D.its nice working conditions 解析:细节理解题。根据第二则招聘启事中“...with a view to full-time work in the future ...”可知,这一兼职工作可以成为 未来的全职工作。B、D两项在文中没有提及,而在薪水方面 又比其他三个职位少,所以排除C。 答案:A

11.If you want to be a sewing machine operator, you may contact

this company by ________.

A.visit

B.fax

C.phone

D.email

解析:细节理解题。根据最后一段come over可知,想要申请

这个职位需要到Ripper Jeans, 23 North Ave, Beaudesert领取

申请表,并且没有说明其他的联系方式。

答案:A

文体 应用文

词数 279

D
建议用时 7分钟

实际用时

押题指数 ★★★★

(2017·石家庄市高中毕业班第一次模拟考试)
Best Companies Shine United (Madison, Wisconsin) In the past five years, this Wisconsin-based advertising agency has shared more than $500,000 in profits with its employees through the company's ShineShares program.The agency partnered with the University of Wisconsin's oncology
department to develop the Ride, a biking event that benefits cancer research.Employees also get snacks every day, “Beer Thirty” on Thursdays, and Summer Fridays, a program that lets employees leave at noon.

GroundFloor Media (Denver, Colorado) The key for workers at this midsize public relations firm in Denver is that employees work anytime, anywhere.Headquarters are in a former warehouse downtown, near Coors Field.The offices are spread around the central space that doubles as a wet bar every Thursday when the company's “beer club” brings in a new brew.

Ergodyne (St.Paul, Minnesota) The St.Paul-based company has grown to operate out of a retired storehouse with plenty of natural light.Rules about dressing? “Wear something.” Its purpose? To create cool, comfortable, and tough safety workwear for those who need it to get the job done.Ergodyne has around 50 employees, who enjoy hot-dish cook-offs, tickets to sporting events, and at least one happy hour every quarter.

Southwest Michigan First (Kalamazoo, Michigan) It's family first at this Michigan economic development advising agency.CEO Ron Kitchens says that in the past year, the company has made a push to go green, initially started by the millennial employees who make up half the agency's workforce. A new staff position was created for the purpose of making sure every employee is able to balance working and cheering at their kids' sporting events or going fishing. 语篇解读:本文是一篇广告类应用文,主要介绍了美国四个对员 工最好的公司。它们有的和员工分享利润并给员工提供零食和啤 酒,有的鼓励员工陪伴家人,有的允许员工在任何时候任何地点 工作,有的允许员工穿着随意的衣服。

12.What's the purpose of the ShineShares program? A.To raise money for a research. B.To let employees leave earlier. C.To share the company's benefits. D.To partner with a local university.
解析:细节理解题。根据第一段第一句可知,在过去的五年时 间里,这家位于威斯康星州的广告代理公司通过ShineShares项 目和公司员工分享了五十万美元的利润;据此可知, ShineShares项目的目的在于和员工分享利润,故C项正确。 答案:C

13.What does Southwest Michigan First encourage their employees to do? A.To accompany their families. B.To create new staff positions. C.To join in cooking competitions. D.To enjoy themselves in sporting events.
解析:推理判断题。根据最后一段第一句的“It's family first ...” 和最后一句可知,该公司创立了新的职位,目的是保证每个员 工能平衡工作和在孩子的运动会中加油或钓鱼的安排;据此可 以判断,该公司鼓励员工陪伴家人,故A项正确。 答案:A

14.Which company allows its staff a flexible working time? A.Shine United. B.GroundFloor Media. C.Southwest Michigan First. D.Ergodyne. 解析:细节理解题。根据第二段第一句可知,在该中等规 模的公关公司工作的重点是员工可以在任何时间任何地点 工作;据此可知,GroundFloor Media公司允许员工有灵 活的工作时间,故B项正确。 答案:B

15.What can we know about the companies mentioned in the
text?
A.They offer employees financial support.
B.They care about employees' happiness.
C.They have strict rules about dressing.
D.They have training programs. 解析:推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了美国的 四个通过自己的政策为员工谋幸福的公司:Shine United公司 与员工分享利润,为员工提供零食;GroundFloor Media公 司允许员工有灵活的工作时间;Ergodyne公司允许员工任意 穿着以创造轻松安全的工作环境;Southwest Michigan First 公司鼓励员工陪伴家人。故B项正确。 答案:B

随着年岁的叠加,我们会渐渐发现:越是有智慧的人,越是谦虚,因为昂头的只是稗子,低头的才是稻子;越是富有的人,越是高贵,因为真正的富裕是灵魂上的高贵以 及精神世界的富足;越是优秀的人,越是努力,因为优秀从来不是与生俱来,从来不是一蹴而就。随着沧桑的累积,我们也会慢慢懂得:成功的路,其实并不拥挤,因为 能够坚持到底的人实在太少;所有优秀的人,其实就是活得很努力的人,所谓的胜利,其实最后就是自身价值观的胜利。人到中年,突然间醒悟许多,总算明白:人生, 只有将世间的路一一走遍,才能到尽头;生活,只有将尘世况味种种尝遍,才能熬出头。这世间,从来没有最好,只有更好。每天,总想要努力醒得比太阳还早,因为总 觉得世间万物,太阳是最能赐人力量和能量的。每当面对喷薄的日出,心中的太阳随之冉冉腾起,生命之火熊熊燃烧,生活的热情就会光芒四射。我真的难以想象,那些 从来不早起的人,一生到底能够看到几回日升?那些从来没有良好习惯的人,活到最后到底该是多么的遗憾与愧疚?曾国藩说:早晨不起,误一天的事;幼时不学,误一 生的事。尼采也说:每一个不曾起舞的日子,都是对生命的辜负。光阴易逝,岂容我待?越是努力的人,越是没有时间抱怨,越是没有工夫颓丧。每当走在黎明的曙光里, 看到那些兢兢业业清洁城市的“美容师”,我就会由衷地欣赏并在心底赞叹他们,因为他们活得很努力很认真。每当看见那些奔跑在朝霞绚烂里的晨练者,我就会从心里 为他们竖起大拇指,因为他们给自己力量的同时,也赠予他人能量。我总觉得:你可以不优秀,但你必须有认真的态度;你可以不成功,但你必须努力。这个世界上,从 来没有谁比谁更优秀,只有谁比谁更努力。我也始终认为:一个活得很努力的人,自带光芒万丈;一个人认真的样子,比任何时候都要美好;一个能够自律自控的人,他 的人生也就成功了大半。世间每一种的好,从来都只为懂得努力的人盛装而来。有时候,我真的感觉,人生的另一个名字应该叫做努力,努力了就会无悔,努力了就会无 愧;生活的另一种说法应该叫做煎熬,熬过了漫漫黑夜,天就亮了,熬过了萧萧冬日,春天就来了。人生不易,越努力越幸运;余生不长,越珍惜越精彩。人生,是一本 太仓促的书,越认真越深刻;生命,是一条无名的河,越往前越深邃。愿你不要为已逝的年华叹息,不要为前路的茫茫而裹足不前愿你相信所有的坚持总能奏响黎明的号 角,所有的努力总能孕育硕果的盛驾光临。愿你坚信越是成功的人越是不允许自己颓废散漫,越是优秀的人越是努力……生活中很多时候,我们遇到一些复杂的情况,会 很容易被眼前的障碍所蒙蔽,找不到解决问题的方法。这时候,如果能从当前的环境脱离出来,从一个新角度去解决问题,也许就会柳暗花明。一个土豪,每次出门都担 心家中被盗,想买只狼狗栓门前护院,但又不想雇人喂狗浪费银两。苦思良久后终得一法:每次出门前把WiFi修改成无密码,然后放心出门每次回来都能看到十几个人捧 着手机蹲在自家门口,从此无忧。护院,未必一定要养狗换个角度想问题,结果大不同。一位大爷到菜市场买菜,挑了3个西红柿到到秤盘,摊主秤了下:“一斤半3块 7。”大爷:“做汤不用那么多。”去掉了最大的西红柿。摊主:“一斤二两,3块。”正当身边人想提醒大爷注意秤时,大爷从容的掏出了七毛钱,拿起刚刚去掉的那个大 的西红柿,潇洒地换种算法,独辟蹊径,你会发现解决问题的另一个方法。生活中,我们特别容易陷入非A即B的思维死角,但其实,遭遇两难困境时换个角度思考,也许 就会明白:路的旁边还有路。一个鱼塘新开张,钓费100块。钓了一整天没钓到鱼,老板说凡是没钓到的就送一只鸡。很多人都去了,回来的时候每人拎着一只鸡,大家 都很高兴!觉得老板很够意思。后来,钓鱼场看门大爷告诉大家,老板本来就是个养鸡专业户,这鱼塘本来就没鱼。巧妙的去库存,还让顾客心甘情愿买单。新时代,做 营销,必须打破传统思维。孩子不愿意做爸爸留的课外作业,于是爸爸灵机一动说:儿子,我来做作业,你来检查如何?孩子高兴的答应了,并且把爸爸的“作业”认真 的检查了一遍,还列出算式给爸爸讲解了一遍不过他可能怎么也不明白为什么爸爸所有作业都做错了。巧妙转换角色,后退一步,有时候是另一种前进。一个博士群里有 人提问:一滴水从很高很高的地方自由落体下来,砸到人会不会砸伤?或砸死?群里一下就热闹起来,各种公式,各种假设,各种阻力,重力,加速度的计算,足足讨论 了近一个小时 后来,一个不小心进错群的人默默问了一句:你们没有淋过雨吗 人们常常容易被日常思维所禁锢,而忘却了最简单也是最直接的路有两个年轻人,大学毕
业后一起到广州闯天下。



相关推荐


友情链接: 时尚网 总结汇报 幼儿教育 小学教育 初中学习资料网